Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

5 ting du bør vite om kattunger

29 januar 2021- 3 min read

Katt Tips til katteeiere Kattunge

Kattunger er nesten ikke til å motstå, og de små lodne vennene våre trenger mye omsorg gjennom hele livet. Du vurderer kanskje å skaffe deg katt, eller er splitter ny katteeier? Husk at en katt lever i 15-20 år, og er et stort ansvar å påta seg. Her får du noen interessante fakta om kattunger som vil kunne hjelpe deg på veien


1. Hva trenger en kattunge?

En søt liten kattunge har grunnleggende behov slik som meg og deg. Både mat, drikke, toalettbesøk, komfort og stimuli må være på plass i hjemmet før katten flytter inn.

Mat: En kombinasjon av tørrfôr og våtfôr er som regel det katteeiere finner som en god balanse. Mange velger å gi katten litt våtfôr om morgenen, for så å gi tørrfôr i små porsjoner gjennom hele dagen ellers. Preferansene fra katt til katt vil variere, men kvaliteten på fôret er det vitkigste, slik at kattungen får i seg alle vitaminer og mineraler den trenger.

Drikke: Vann skal hele tiden være tilgjengelig både for kattunger og voksne katter. Ikke gi katten vanlig kumelk. De fleste katter er laktoseintrollerante, og kan få mageproblemer. Dersom du ønsker å gi katten din litt ekstra kos, finnes det kattemelk å få kjøpt på de fleste dyrebutikker.

Toalett: Sørg for at du har en stor nok kasse til å ha kattesanden i. Katten skal kunne grave i kassen uten problemer, og det er derfor viktig med god nok plass.

Det finnes en rekke forskjellige typer kattesand. Finn ut hva din katt liker, og hva som fungerer for ditt hjem.

Komfort: For både deg og kattungen er det viktig at huset er godt forberedt for å motta en kattunge. Ledninger som ligger og slenger, bør sikres. Små gjenstander som knapper, eller barneleker bør holder unna små nysgjerrige katter som kan finne på å spise dem.

Legg også klar en kurv eller en kattehule som kattungen kan gjemme seg vekk i ved behov. Men som katter flest, finner de som regel ut av at sengen, sofaen eller vinduskarmen ofte er det beste hvilestedet.

aniportrek

Viktigst av alt er at du gir god omsorg og massevis av kos til ditt nye lille familiemedlem!

Stimuli: Katter trenger å stimuleres, spesielt kattunger som holdes innendør store dele av dagen. Som eier er det viktig å stimulere og aktivisere kattungen for best mulig livskvalitet. Gjerne noe så enkelt som et bånd med en liten dusk knyttet i enden kan gjøre susen. Husk at små oppkuttede biter av garn eller hyssing ikke bør ligge fritt på gulvet.

Klorebrett eller klorestativ bør være tilgjengelig i hjemmet dersom du ikke ønsker raserte møbler. Katter har et naturlig instinkt for å holde klørne sine vedlike, og klorestativ er derfor en god løsning for å redde møblene.

kattunge_klorestativ2. Hva slags mat spiser en kattunge?

Etter en kattunge er ferdig med amming, er det kattemat som gjelder. Kattungene begynner som regel å vise interesse for maten kattemor spiser allerede ved 4 uker. Tilvenningen til tørrfôr og våtfôr starter derfor her. Dyktige katteoppdrettere eller dyrevernorganisasjoner sørger for at overgangen fra morsmelk til kattemat blir så smidig som mulig.

Ved 12 uker er katten leveringsklar, og på dette tidspunktet skal katten være fullt og helt over på vanlig kattemat. Men skal du går for tørrfôr eller våtfôr? I utgangspunktet er det viktigste at katten spiser mat av god kvalitet. Dette gjelder både tørrfôr og våtfôr.

3. Hvor mye mat skal kattungen ha?

Hvor mye mat en kattunge skal ha varierer ut ifra alder og vekt. Hvis du har god kontroll på kattens vekt kan du bruke målebeger som kan fåes kjøpt hos din lokale veterinær til å måle opp tørrfôret. Pass på at katten ikke overspiser, da dette kan føre til overvekt og sykdom.

4. Hvordan får du kattungen stueren?

De fleste kattunger vil være stuerene ved overtakelse. Dersom du likevel opplever at kattungen ikke gjør fra seg i kattedoen, finnes det noen triks du kan gjøre for å unngå fremtidige uhell.

Neste gang katten din har fullført et måltid, er det naturlig at det prøver å finne et sted å gå på do. På dette tidspunktet kan du løfte katten over i kattedoen, og den vil som regel gjøre fra seg her. Dersom katten ikke dekker over avføringen eller urinen, kan du demonstrere gravingen ved å holde rundt kattens poter, og få dem til å grave med deg.

Voksne katter som har lært seg å bruke kattedoen kan noen ganger begynne å urinere andre steder. Dersom dette skjer, bør du ta en tur til veterinæren. Dette kan være symptomer på diabetes eller psykiske sykdommer. Du kan lese mer om katter som tisser inne her.

5. Når kan kattunger slippes ut?

kattunge_pa_turKattungen kan få lov til å hilse på friluftslivet under oppsyn allerede som fire måneder gammel. Likevel skal ikke kattungen få frie tøyler helt enda. Kattunger har ikke ferdigutviklet stedssans før de blir 8-10 måneder gamle, og noen ikke før de har fyllt 1 år.

Så en god tommelfingerregel er at kattunger ikke bør slipper ut alene før de er 1 år gamle.

Dersom du har adoptert en voksen katt, bør du vente 2-4 uker med å slippe katten ut, slik at den er kjent med de nye luktene og omgivelsene den befinner seg i.

Om forfatteren

AniPort