Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

– Kroppsspråket er mye viktigere enn det mange hundeeiere tror

07 april 2021- 5 min read

Hund Hundetrening

Linn har viet store deler av livet sitt til å hjelpe både tobeinte og firbeinte. Hennes største fokus er at eiere skal bli bevisste på sin egen energi og hva de utstråler overfor hundene sine i ulike situasjoner.


I solsteiken på Tjensvoll i Stavanger sitter Linn H. Jansen sammen med hunden hennes. En toller på 1,5 år kommer entusiastisk hoppende og hilser på. Dette er Linns følgesvenn, Qela, og det var en toller som startet hundetrenerdrømmen hennes ti år tilbake. Hennes aller første hund, Nemi måtte trenes som alle andre hunder, men det var tydelig at treningen måtte fokuseres ekstra mye på med henne.

– Da jeg skaffet meg valpen min Nemi da jeg hadde flyttet ut, fikk jeg et ganske stort sjokk. Hun var altså så aktiv, og oppdretteren sa hun aldri hadde sett en så aktiv hund før. På tross av dette var det hun som fikk meg bitt av hundetrener-basillen, sier Linn.

Linn er allsidig som få. Hun har en grad i litteraturvitenskap, produsent på ulike teateroppsetninger, har tidligere vært coach og healer for mennesker. Hundetreningen kom til sist, men hun har likevel mange års erfaring på området.

DSCF6918_1_1Forfatterskapet

Da Linn hadde unnagjort den første treningsperioden med Nemi, fikk hun en forespørsel av et familiemedlem om å lage en enkel og lettlest bok om hunder. I vanlig Linn-stil, stilte hun selvsagt opp med all den kunnskapen hun satt på. Resultatet ble en koselig bok med Nemi som fortellerstemme.

Flere rundt henne fikk øynene opp for boken, og insistere på at hun måtte få en lettlest enkel bok om hundetrening publisert. Hun tenkte på det, og var egentlig enig i utsagnet. Hun ville ha en informativ bok med både bilder, og enkelt språk ut på markedet. Derfor satte hun seg til slutt ned med arbeidet.

– Jeg fullførte manuset i januar, og tenkte ikke noe særlig over det. Jeg visste hvor vanskelig det kunne være å bli publisert i Norge, men jeg tok en sjanse, og sendte den inn til tre forskjellige forlag, forteller Linn.

Etter bare fire dager fanget Jæren forlag boken opp, og Linn fikk kontrakt på flekken. Fra manus til ferdig bok, gikk det ikke mer enn seks måneder.

– De sa det var en av de korteste prosessene de noen gang hadde hatt, sier Linn lattermildt.

Boken kom på markedet i 2016, og var ikke på mindre enn 216 sider. Linn håper hun får muligheten til å revidere boken en dag.

DSCF6840_1_1Sykdommen ble vendepunktet

Linn har aldri likt å være i ro for lenge av gangen. Hun har alltid noe å henge fingrene i, og det var sjeldent hun sa nei til nye utfordringer. På et tidspunkt sa kroppen hennes stopp, og hun klarte så vidt å stå opp om morgenen. Hun hadde møtt veggen, og det smalt godt da det skjedde.

– Bare tanken på å skulle ha seg en matbit, eller å måtte gjøre noe som helst gjorde meg sliten, sier Linn når hun tenker tilbake på den vonde tiden.

På dette tidspunktet var det spørsmål om hun i det hele tatt kom til å overleve. Hun ble til slutt erklært «friskmeldt» igjen, men kroppen kom seg aldri skikkelig. Det førte til to hele år med utmattelse, og sofaligging.

– Det var ikke noe de kunne gjøre, fordi jeg feilte jo ingenting lengre, det var bare kroppen som trengte ro – det var forferdelig kjedelig, forteller Linn.

Likevel var det ikke bare grått og trist. Hun var så lei av situasjonen at hun bet i det sure eplet, og begynte å jobbe med seg selv. Hun begynte på healing, selv som superskeptiker.

– Det handler ikke om at det er noe magi inni bildet, men om å jobbe med seg selv, og sitt eget hode. Å bruke energien sin på å komme seg til god helse igjen, fungerte for meg, og etter to måneder var jeg oppegående igjen, sier Linn.

DSCF6965_1_1Coach for mennesker

Hun fikk sansen for healing, og tok flere kurs. Samtidig tok hun også kurs for å bli coach. Hun sa til slutt opp sin tidligere jobb for å coache andre mennesker som gikk gjennom det samme som hun hadde gått gjennom tidligere.

– Jeg ville at folk skulle hjelpe seg selv, men noen ganger trenger man litt hjelp fra utsiden, sier Linn.

Hun drev med dette i flere år, men mye av tiden på siden ble brukt på hennes interesse for hunder. Hundeinteressen tok mer og mer over tiden hennes, og hun endte opp som hundetrener, som bruker mange av de samme elementene hun bruke i coaching av mennesker.

aniportrek

Oppstarten av I harmoni med hunden

Igjennom hele livet har Linn hatt hund, og etter hennes lange timer med trening sammen med tolleren Nemi, samtidig som hun hadde god kunnskap om oss mennesker, ble hundetreningen hovedfokus, og hun la det andre bak seg – i alle fall i denne omgang. Hun startet I harmoni med hunden i 2012.

Teknikken hun bruker i treningen hennes er både belønningsbasert, men også energibasert.

DSCF7001_2_1– Hunder leser kroppen vår og energien vår mye mer enn hva vi tror. Hunder merker hvis du er redd, uansett hva du selv skulle prøve å overbevise den om. Det hjelper ikke å late som du ikke er redd eller anspent, hvis dette ikke er tilfellet. Hunden vil bli påvirket av situasjonen, og eiers reaksjon, sier Linn.

Linn kan fortelle at den energibaserte metoden handler om hvordan vi ved bevisst bruk av vår egen energi, har et godt verktøy i oppdragelsen og samarbeidet med hundene.

– Hvis du driver med passeringstrening, og du som eier ser en hund, vil du ofte stivne til, og endre kroppsspråket ditt. Hunden vil ha store problemer med å skulle ta andre kommandoer fra deg dersom du selv er anspent og redd, forteller Linn.

Bare de små tingene som at du klemmer rundt båndet vil hunden merke med en gang, og Linn mener derfor at hundetreningen ikke bare skal handle om hunden selv, men om eieres indre og ytre reaksjoner. I harmoni med hunden er et passende navn både fordi eiere selv, og hunden skal spille på samme lag, og utføre livet sammen med hverandre i harmoni.

– Eiere må vite hvilken hund de har skaffet seg

I tiden Linn har drevet med hundetrening har hun gjort seg mange erfaringer på området. I valget av hund bør eiere være oppmerksomme på hva slags hund de skaffer seg.

– Alle slags problemer og utfordringer er velkomne hos meg. Samtidig er det så utrolig viktig at eiere selv vet hvilken hund de har skaffet seg. Bjeffing er å forvente når du har skaffet deg en chihuahua – en av verdens beste vakthunder. Eller at huskyen helst er rastløs dersom ikke turene er lange nok, forteller Linn.

DSCF7091_2_1Hunderaser har alle forskjellige egenskaper, men med gode holdninger og god trening mener Linn det alltids er mulig å få en viss kontroll på utfordringene.

– Energien vi som eiere sender ut i enhver situasjon vil påvirke alle andre rundt – både mennesker og dyr. Jeg bruker derfor blant annet meditasjon i min trening for å vise hvor mye effekten av energien vår har.

Hun viser til en trening hun hadde med enkelte hunderaser som bjeffer enormt mye.

– Når eierne var avslappet, ba jeg dem om å hente hundene sine. Etter det ba jeg dem om å fortsette med mediteringen, og ignorere hunden deres så langt det lot seg gjøre. Det tok maks 7 minutter før hver eneste hund var stille i en gruppe på fire chihuahuaer og et par schæfere. Dette kun for at vi brukte energien vår på å være rolige og harmoniske rundt hundene, mimrer Linn.

Veien videre

Som for alle andre har Linn blitt påvirket av koronasituasjonen. Hun har likevel klart å opprettholde hundetreningen utendørs med god avstand, og enkelte kurs har også fungert over nettet.

Linn har planer om å fortsette hundetreningen så lenge hun kan – hun trives svært godt i denne tilværelsen. Som hun pleier å si «det skal være gøy å ha hund, men det skal også være gøy å være hund».

Vil du se hva Linn tilbyr hos AniPort?

Klikk her

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.