Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hva har en dinosaur og en hest til felles?

15 mars 2021- 3 min read

Hest

Hvis du ser noen ridende med et dinosaurkostyme, så kan du nesten være sikker på at det er Line Laagasken (27) som har hatt noe med dette å gjøre.


Hun befinner seg i Kragerø på en idyllisk gård hun og mannen kjøpte for over syv år siden. Sammen har de en datter, og to hester på gården – en hest som er Lines, og en som er datterens.

hest_datteren-1Line Laagasken er populær i hestemiljøet. For et halvt år siden hadde Line i underkant av 7000 følgere på Instagram. I skrivende stund har hun over 20.000 tilhengere. Her deler hun erfaringer hun har som hesteeier og miljøtrener. Line har hele livet vært lidenskapelig opptatt av hester. Så lenge hun kan huske har hest vært best. 

Jeg var med i Penny-klubben da jeg var liten, så utviklet det seg til rideskole, og til slutt ble jeg faktisk hesteeier selv i en alder av 13, forteller Line.

Hun spurte nemlig om å få hest nesten hver dag i oppveksten. Svaret var kontant – nei. Hun ga seg likevel ikke. Det var en hendelse som skulle endre foreldrenes mening. Line finner en hest som skulle gis bort, og om den ikke ble tatt imot av noen, ville den blitt avlivet. Da var det ikke annet å gjøre for foreldrene enn å si ja.

Vi avtalte å hente hesten før vi hadde alt på plass. Vi måtte bare hive oss rundt og gjøre alt klart til at jeg endelig skulle få meg hest, og jeg har siden den gang alltid vært hesteeier, forteller Line.

line2Hva er miljøtrening?

Miljøtrening blir brukt som en treningsmetode for at dyr skal bli vant til sine omgivelser, og for at det skal være så trygt som mulig for dem som er rundt. Miljøtrening av hest er spesielt gunstig for hester som drar på stevner. Her er det mye som kan skje, og enhver lyd må være tatt høyde for.

En plastpose eller et smell kan for lettskremte hester være skummelt. En skvetten hest som ellers er svært talentfull kan tape i konkurranser dersom ikke de er eksponert for forskjellige scenarioer og lyder. Så miljøtrening kan brukes både til hverdags, men også som er godt verktøy i konkurranser, sier Line.

Hun forteller også at de hverdagslige lydene kan være akkurat like skumle for hesten. Dersom man er ute i skogen og man møter på en fremmed, eller et annet dyr, er det utrolig godt å ha miljøtrent, slik at turen blir både rolig og hyggelig for rytter og hest.

aniportrek

Derfor begynte Line med miljøtrening

Da Line mottok unghesten hennes, visste hun at det var stort arbeid i vente. Den var nemlig en veldig skvetten hest, og selv de minste ting kunne sette han ut av spill. Det kan være veldig stressende for hesten hennes.

Jeg begynte med miljøtreningen for min private unghest. Unghesten min var redd for så å si alt. Det kan være veldig krevende for en hest å ha det sånn, og da må man eksponere dem for utfordringer, slik at de kan bli trygge i sine omgivelser. Da jeg fikk Candy var han mindre skvetten sammenlignet med unghesten, men nok til at det var plagsomt for både han og meg. Derfor videreførte jeg det jeg hadde lært gjennom å trene unghesten også til Candy, forteller Line.

line1Hvorfor kostyme?

Candy er nå så godt trent at han nesten ikke reagerer på noe som helst. Helt fra starten av eksponerte Line Candy for noe helt spesielt, og det sto ikke på kreativiteten når Line skulle finne utfordringer for Candy. En dag hun satt og tenkte på hva en av utfordringene kunne være, tok hun til Google for å finne et oppblåsbart kostyme.

Disse kostymene var en metode jeg eksponerte Candy for tidlig. De er store, lager lyd, og det er noe Candy aldri har vært borti før i sitt liv på dette tidspunktet. Han var selvsagt utrolig skeptisk da hestepasseren min først gikk bort til han med kostymet på, men det er jo det som er meningen. Nå er det lite Candy reagerer på. Han har vært gjennom litt av hvert, men til gjengjeld er han en hest med lite stress og angst, sier Line.

minionNytt prosjekt

Line har tilbudt miljøtrening for AniPort en god stund. Hun er nå for tiden aktuell med en e-bok hun har skrevet for å hjelpe alle som har skvetne hester. Denne har hun laget basert på hennes lange erfaring med hestehold og hestetrening gjennom snart 25 år.

Dette er en del av noe jeg snart skal utvide til et lengre prosjekt. De som er interesserte i kun e-boken, kan selvsagt få denne helt gratis! I neste omgang blir det kurs for de som vil gå mer i dybden av miljøtrening. Det vi foregå i koronavennlig stil på nettet – altså et online-kurs som kan bestilles via AniPort om kort tid, sier Line.

Klikk her for gratis e-bok

Tags:

Hest

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.