Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Dette skjer under en hunds fødsel

12 mars 2021- 1 min read

Hund Valp

Hvordan var øyeblikket i det din hund kom til verden? De fleste av oss har aldri opplevd å være på nært hold når ei tispe føder. Så hva skjer egentlig under en hunds fødsel?


Etter at ei tispe har paret seg vil hun gå drektig i 57-72 dager. For å vite at fødselen er i gang, måles kroppstemperaturen jevnlig mot slutten av svangerskapet. Når temperaturen synker, og til slutt holder seg stabil kan det anslås at det er mellom 8-24 timer igjen til fødselen er i gang.

– Grunnen til at temperaturen faller er at nivået av progesteron synker i blodet. Temperaturen går opp igjen rett før første valp fødes, sier veterinær Anne Tjønneland.

Fødselens tre stadier

Veterinæren forteller at det er tre stadier i en fødselsprosess hos hunder. Det første stadiet kan variere stort fra tispe til tispe.

– Det første stadiet varer mellom 6-12 timer, men hos nervøse tisper kan dette stadiet vare opptil 1,5 døgn. På dette stadiet er tispen rastløs, hun peser, hun har rier, men du kan ikke se det fysisk. Tispen lager også et rede der hun skal føde, forteller Anne.

aniportrekI det andre stadiet er de aktive riene i gang, og tispen legger seg ned og begynner pressingen. Vanligvis kommer den første valpen etter tre timer.

– Hver valp har egen morkake så etter valpen er født, så skal det også en morkake ut. Det hender at morkaken kommer sammen med valpen, dette er også normalt. Det er normalt at tispen ønsker å spise morkakene. Det er fordi de inneholder viktige mineraler og vitaminer som blant annet er med på å stimulere melkeproduksjonen, sier veterinæren.

Anne forteller at det tredje stadiet er det siste steget hvor utpressing av morkaken fra den siste valpen finner sted.

Når er fødselen over?

Hvor lenge en fødsel hos hund varer er avhengig av hvor mange valper som skal fødes. Hvis tispen skal føde to valper kan dette ta mellom 8-14 timer før fødselen er over.

– Fødselen er over når den siste morkaken har kommet ut etter siste valpen er født. Hundens pressrier er over, og tispen slapper mer av. Vanligvis sjekker eiere som har drektige tisper med røntgen hvor mange valper som skal fødes. Dette er viktig slik at man vet om alle valpene har kommet ut, forteller veterinæren.

Når tispen er ferdig med fødselen og alle valpene er ute, skal valpene ha tilgang på råmelk. Tispen skal ikke forstyrres mer enn nødvendig. Hun skal nå få lov til å ta seg av de små nyfødte valpene i fred og ro. Nå er tiden inne for at den nybakte hundemammaen blir kjent med sine små valper i de neste ukene før de alle får nye hjem!

Tags:

Hund Valp

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.