Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hvordan lærer du stopplyd til hunden?

07 mars 2021- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere Hundetrening

Hundetrening benyttes for å få best mulig samspill mellom deg som eier og hunden din. Noen ganger vil hunden din ha uønsket atferd, og da er det viktig å ha en stopplyd inntrent. Se video av innlæringen i slutten av saken.


En stopplyd eller stoppkommando er en spesifikk lyd som gir signal til din hund om å stoppe med det de gjør. Lyden du velger bør være tydelig og presis, slik at kommandoen er tydelig for hunden din i den gitte situasjonen. I denne artikkelen skal hundetrener Celine lære deg innlæring av stopplyd.

– Når du får deg valp, eller voksen hund er du avhengig av å kunne stoppe uønsket atferd. Derfor er det utrolig viktig å ha drevet med trening av en stopplyd, sier Celine.

Hvordan gjør du det?

Du kjenner din hund best, og derfor vet du hva den blir motivert av. Celine anbefaler at du bruker det hun kaller for verdens beste belønning, og at du finner en passende tydelig lyd du kan bruke. Lyden du bruker skal kun brukes til akkurat denne kommandoen.

– Når hunden er i nærheten av deg, sier du stopplyden. Med en gang hunden reagerer på lyden for eksempel ved å bevege på et øre, så belønner du. Når stopplyden er inntrent skal den fungere slik: Du sier lyden, og så skal hunden ta kontakt med deg så fort den hører lyden, sier Celine.

aniportrekHvor ofte kan du trene på stopplyd?

For en best mulig gjennomføring av treningen, anbefaler Celine at du ikke trener på lyden flere ganger på rad. Hvis du ønsker at hunden skal reagere med refleks på lyden bør du ta noen avbrekk mellom hver gang lyden brukes.

– Tren på lyden 4-5 ganger per dag. Som eier ønsker man at lyden skal reageres på automatisk, og det går ikke an å reagere automatisk på noe du sier flere ganger på rad, forteller Celine.

Oppsummering

Så for en god gjennomføring av treningen bør du ha en belønning som hunden din blir motivert av. Du bør ha en tydelig, kort og presis lyd som brukes som stopplyd. Samtidig må du som eier følge nøye med på når hunden reagerer.

Som med all hundetrening krever det tid og masser av tålmodighet. Hundetrening hjelper både deg som eier, men hunden din vil også ha lettere for å forstå hva det er du ønsker den skal gjøre når du driver god og tydelig trening i forskjellige situasjoner.

Ha det gøy, og lykke til med treningen!

Se video:

Om forfatteren

AniPort