Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

­Viktigheten av ID-merking

05 mars 2021- 2 min read

Katt Hund Tips til hundeeiere Tips til katteeiere

Dersom du er hunde- eller katteeier er det viktig å ta de forholdsreglene du kan for å finne igjen kjæledyret ditt dersom det skulle stikke av. Da er ID-merking noe av det beste du kan gjøre!


Hvert år forsvinner det hundrevis av dyr fra hjemmene sine. Hvis du som eier har tatt dine forholdsregler, er det gode muligheter for at du og din firbeinte venn blir gjenforent!

For både hunder og katter var det merking i øret som gjaldt før i tiden. Dette var en liten tatoveringslignende rekke med tall som kunne avleses i øret på hunden eller katten. Nå er den vanligste formen for merking bruk av microchip, og øremerking er ikke lengre å anse som gyldig merking på hunder.

Hvordan settes en microchip?

Når du har fått deg en liten valp eller kattunge, er det vanlig å gå på jevnlig kontroll med dem. Både for hunden eller kattens generelle helse, men også for setting av vaksiner. I denne sammenheng vil det være naturlig for mange å ID-merke samtidig som vaksine settes, for å slå to fluer i en smekk.

Merkingen er ikke vond, men noe ubehagelig. Litt som et vaksinestikk. Chippen plasseres mellom skulderbladene eller bak øret på hunden eller katten.

aniportrekHvordan fungerer en microchip?

Når chippen er satt inn, vil flere aktører kunne skanne chippen dersom de skulle finne hunden eller katten din. Skanning kan gjøres av både veterinærer, politistasjoner, hunde- og katteklubber, og dyrevernsorganisasjoner. Skanner kan også kjøpes av privatpersoner.

Når chippen er godt plassert bak øret eller mellom skulderbladene, vil en hel rekke informasjon komme opp dersom man skanner chippen. Både navn, eier og adresse vil kunne identifiseres. Med dette har du nå et sikkerhetsnett dersom hunden eller katten din skulle forsvinne.

Holder det ikke å bruke halsbånd?

Et halsbånd kan være en god indikator på at dyret som vandrer ute har en eier. Dette vil være et godt signal til forbipasserende om at dette dyret hører til et sted. Dette kan være en god strategi for deg som eier, men løser ikke problemet dersom hunden eller katten skulle stikke av over lengre tid.

Halsbånd til katt bør ha en lås som kan åpne seg automatisk dersom katten setter seg fast. Dette er for å unngå kvelning av katten som vandrer fritt ute. Dersom dette faller av, vil du ikke lengre ha noe form for identifisering på katten din dersom du lar være å ID-merke den. Så ID-merking av katt er svært viktig, da katter kan vandre i flere dager og i mange kilometer borte fra hjemmet sitt.

Hunder kan på samme måte som katter stikke seg vekk. En liten åpning i terrassedøren, pluss en interessant lyd, og vipps så er hunden langt av gårde. De fleste hundeeiere velger å unnlate å ha på halsbånd dersom hunden er innendørs, og uten ID-merking har man ingen form for identifikasjon dersom hunden stikker seg vekk.

Som eier er du ansvarlig for god dyrevelferd og god oppfølging av ditt dyr. Hvis du først har skaffet deg et kjæledyr, er det viktig at du som eier tar ansvar for at dyret både får hjelpen det trenger, men også sørge for at du har gjort det du kan dersom det skulle stikke av. 

Om forfatteren

AniPort