Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Kattene som fikk en ny sjanse

24 februar 2021- 3 min read

Katt Kattunge

Jeg er stolt adoptivmor til to katter. I denne artikkelen skal dere bli kjent med Ragnar og Ronjas historie om hvordan deres liv ble forandret for alltid, da de ble funnet i skogen.


Sommeren 2020 ble det funnet to katter alene på Tau i Rogaland. Kattene var tydelig preget av hvor grusom naturen kan være for hjelpeløse katter. De ble begge brakt inn i varmen, men det første møtet med mennesker skulle være traumatisk for dem begge.

Ragnar

Lille Ragnar og moren hans hadde trolig vært ute i flere måneder da de ble funnet. Lusene ville ikke slippe taket i pelsen, og det ene øyet til Ragnar var i så dårlig tilstand at det nesten ikke kunne åpnes. Begge de små kattene hadde lite tiltro til oss mennesker etter disse traumatiske månedene, og hjelpen var vanskelig å gi.

øye_ragnarRagnar og moren ville ikke ha noe med mennesker å gjøre. Fresene var tydelige: «ikke rør meg». Det er ikke vanskelig å forstå slik mennesker har behandlet dem tidligere. Det er likevel slik den beste hjelpen er å gå til veterinæren. Kattene ble begge undersøkt, og det viser seg at moren til Ragnar er alvorlig syk. Hun har flere ubehandlede sykdommer det ikke finnes noen kur for. Hun har noen få dager igjen å leve.

Ragnars mamma taper kampen mot sykdommene, og Ragnar må vokse opp uten en kattemamma. Ragnar krever all tiden min nå som han er uten mamma. Medisineringen tar opp store deler av dagen, fordi Ragnar liker ikke oss mennesker enda. Bitingen og fresingen tar ingen ende, og her var det bare å smøre seg med tålmodighet.

Sakte, men sikkert forstår Ragnar at han ikke trenger å være i forsvarsmodus, og kommer for første gang og legger seg i fanget mitt for å slappe av. Han forstår at ikke alle mennesker er slik som de som dumpet moren hans.

raggisGjennom 1,5 måneder hjelper mannen min og jeg Ragnar for å gjøre han klar for adopsjon. Han blir medisinert, kastrert og merket. Ragnar klarer seg, og trosser alles spådommer. Han er klar for sitt for alltid hjem. Da ringer telefonen.

Ronja

I slutten av august blir jeg ringt opp av ei venninne. En ny katt er funnet på Tau, det samme stedet Ragnar og hans mor ble funnet. Hun er kald, og skjelven. Selv om hun er like gammel som sin bror veier hun kun 1 kilo - 2 kilo lettere enn sin bror. Ronja blir sendt til veterinæren, og hun får påvist lus, lungebetennelse og flere typer orm. Alt dette fordi noen valgte at deres mor ikke lengre var interessant å ta vare på.

ronja_funnetRonja er ikke som Ragnar. Hun søker sosialisering med en gang hun kommer i kontakt med mennesker for første gang. Hun har vært alene så lenge, og er så sliten at hun kan ikke gjøre annet enn å legge seg godt inntil oss for å få trygghet og varme.

Ronja og Ragnar møtes

For å unngå at friskmeldte Ragnar skal pådra seg nye sykdommer, blir Ronja holdt i karantene i ei venninnes hus. Der blir hun tatt vare på ved å bli gitt ormekurer, lusekurer og masse kos. I de to ukene legger Ronja på seg, og hun begynner endelig å se kvikkere ut. Hun får en ny sjanse i livet, akkurat som sin bror.

Når dagen endelig kommer, henter vi Ronja hjem til broren Ragnar. De er ikke helt overbevist om at de ønsker å dele leiligheten sammen, men de godtar hverandre. Dagene går stort sett i å kattesikre leiligheten, og åpne lommeboken for de små krabatene som endelig ser friske nok ut til å klare seg gjennom en godt og langt liv.

møte2For alltid hjem

Tanken med å behandle, og ta vare på Ragnar og Ronja var å en dag finne deres for alltid hjem hos noen vi visste hadde tid og mulighet til å ta vare på dem for resten av livene deres. Min mann og jeg hadde brukt så mye tid på dem, at når januar kom, og de i utgangspunktet begge var klare til å ut i den store verden, måtte vi innse at vi var deres for alltid hjem. Vi innså at vi har både tid, mulighet og økonomi til å gi dem et godt og varm hjem for alltid.

aniportrek

Ragnar og Ronja har nå blitt syv måneder gamle. Ragnars øyne er helt friske og fine etter flere måneders behandling. Ronja sliter fremdeles litt med lungene etter å ha levd ute i tre måneder, men hun er en ellers svært kosete og frisk katt.

begge toÅ adoptere eller å ta inn dyr som eller ikke ville klart seg, er noe av det mest givende jeg har gjort i mitt 24 år lange liv. Kattene fikk en ny sjanse med mennesker som faktisk bryr seg, og som ønsker å gi dem det livet de fortjener.

Det jeg sitter igjen med etter å ha sett det triste synet da jeg fant dem, er at alle bør tenke seg om før de skaffer seg et dyr. Og hvis du først skaffer deg et dyr må du huske at katter lever i 10-15 år, og noen blir så gamle som 20. Hunder lever mellom 10-13 år. Du har bare dyret i en liten del av livet, men du er dyrets hele liv. Pass godt på de små firbeinte.

Tags:

Katt Kattunge

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.