Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

6 ting du bør gjøre for din kattunge i sitt første leveår

18 februar 2021- 4 min read

Katt Tips til katteeiere Kattunge

Når du først har skaffet deg en liten firbeint venn, er det viktig å vite hva du kan gjøre som eier for å være føre var. Det er også svært viktig at du vet hva det innebærer økonomisk når du skaffer deg en liten kattunge.


Det aller viktigste når man har skaffet seg en liten kattunge, er å sørge for at den får møtt sine daglige behov. Behov som mat, drikke, dobesøk, stimuli og komfort er alle ting du som katteeier må sørge for at blir møtt. Selv om du møter alle disse behovene, er det en hel del andre ting du som eier må tenke på i kattungens første leveår. Dette er altså en sjekkliste over de litt mindre åpenbare tingene du må ha på plass.

1. Merking og kastrering

Merking: De fleste katteeiere velger å la katten gå ut når tiden er moden for det. Katters stedsans er ikke ferdigutviklet før katten er 8-12 måneder gammel, så det aller viktigste er at katten blir innendørs før dette.

Likevel er det ikke bare alderen som skal avgjøre når du slipper katten ut. For god dyrevelferd er det utrolig viktig å ID-merke katten din. Dette er en liten elektronisk brikke som blir plassert i nakken eller bak øret på katten, gjerne samtidig som katten blir kastrert.

Enkelte katter kan finne på å stikke seg langt av gårde fra der du bor, og katter med chip kan leveres inn til Falck, politi eller veterinær for å få skannet chipen. Så merking er essensielt for deg som katteeier før du slipper katten ut i den store verden.

Husk at halsbånd ikke på langt nær gjør det samme som en chip. Gode halsbånd vil åpne seg opp og falle av dersom katten setter seg fast. Dersom dette har skjedd, vil det ikke være mulighet for å finne eier av katten igjen på en enkel måte. Dersom du likevel ønsker å bruke halsbånd, er ikke dette en erstatning for chip, men et supplement som markerer katten tydelig som «din».

kittenKastrering: Dersom du ikke driver med profesjonelt avl, er det ingen grunner for at katter ikke skal kastreres.

Det finnes titusenvis av hjemløse katter ute i norsk natur. Så mange at kapasiteten til dyrevernsorganisasjonene sprenges. Dette kunne vært unngått dersom alle var flinke med å kastrere kattene deres uavhengig av kjønn.

Hannkatter kan bli kjønnsmodne allerede ved 6 måneders alder, og veterinærer anbefaler å kastrere så fort katten veier over 2 kg. Hannkatter som forblir ukastrerte vil ofte utfordre andre hannkatter i nabolaget. Resultatet av dette er ofte hyppige bittsår og andre skader. Ikke bare går det utover din egen katt, men flere hundre kull med kattunger kan komme til, bare ved hjelp av en hannkatt. Så dersom du ønsker gode og varme hjem for alle hjemløse katter, er kastrering av katten din det viktigste du kan gjøre for å hjelpe.

Det har i lang tid vært en myte om at hunnkatter må ha et kull med kattunger før hun kan kastreres. Dette stemmer altså ikke. Hunnkatter kan på samme måte bli kastrert når hun veier 2 kg, sett at hun er frisk. Dersom hunnkatter forblir ukastrerte vil de gjennomgå løpetid hele året, ikke bare kan dette være svært slitsomt for katten, det kan også føre til uønskede kattungekull flere ganger i året. Så kastrer katten din dersom du ønsker å vedlikeholde god dyrevelferd i både ditt hjem, men også for de hjemløse kattene.

aniportrek2. Medisinering og vaksinering

Medisinering: Ormekur blir ofte brukt jevnlig på katter som befinner seg utendørs. Det har tidligere vært brukt som et middel som gis jevnlig avhengig av kattens utendørsvaner. Dette gjelder altså ikke lengre. Det er anbefalt å gi kattunger ormekur tre uker etter fødsel. De fleste oppdrettere eller dyrevernsorganisasjoner har allerede ordnet dette før overtakelse. Dersom dette ikke har funnet sted, bør du gi ormekur til kattungen et par uker før vaksinering.

Katter med spesielle behov kan trenge ytterligere medisinering. Du bør ha god dialog med veterinær både under kattungens utvikling, og når katten er fullvoksen.

Vaksinering: Vaksiner er en god og svært effektiv måte å forhindre sykdom på. Katter i Norge har to kjernevaksiner. Kattepestvaksine, og vaksine mot katteinfluensa. Disse vaksinene får du som regel tilbud om når du bestiller time for kastrering. Vaksinene kan bli gitt så tidlig som ved uke 11-12. Etter gitt vaksine må dosen fylles på etter 4 uker for at katten skal være fullvaksinert.

Vaksinen mot kattepest fylles på igjen hvert tredje år, mens vaksinen mot katteinfluensa må fylles på hvert år for at katten skal være beskyttet. Husk at dersom katten skal på kattepensjonat eller passes på av våre verter hos AniPort, må vaksinene være oppdaterte.

Dersom du skal ha med katten på reise til utlandet, må katten ha fått rabiesvaksine.

storyblocks-closeup-of-veterinarian-woman-with-stethoscope-examining-cat-in-medical-vet-office_SIVPw9H6-M3. Forsikring og veterinærbesøk

Forsikring: Katten er en del av familien. De aller fleste har ulykkesforsikringer eller livsforsikringer på sine familiemedlemmer. Katten bør definitivt også ha forsikring. Dersom noe skulle skje, er forsikring en svært viktig investering.

Utgifter til plutselig oppståtte sykdommer eller tannbehandling kan være en dyr affære. Det bør du være forberedt på når du skaffer deg et dyr, men det å være føre var kan spare deg mange kroner.

Flere tilbydere av forsikring for katt dekker et satt beløp i året på veterinærbesøk, tannbehandling og medisinering. Det finnes også særegne forsikringer på rasekatter. Husk at slike forsikringer kun kan kjøpes dersom du allerede har ID-merket katten din.

Veterinærbesøk: Som du sikkert har fått med deg fra å lese denne artikkelen, kan du se at veterinærbesøk i løpet av kattens første leveår blir hyppige. Ormekur, vaksinering, merking og kastrering er alle ting som vil finne sted i løpet av kattens første leveår før den skal kunne gå utendørs.

Dersom det skjer uforutsette hendelser må du også til veterinæren, og det er svært viktig at du har dette i bakhodet før du skaffer deg katt. Husk at katter lever i 10-15 år, og noen kan bli over 20 år gamle. Det koster å ha kjæledyr, og gjennom et langt katteliv er den helt avhengig av at du som eier er villig til å ta vare på den både økonomisk, og sosialt.

Om forfatteren

AniPort