Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Fakta om valper du kan snakke om rundt middagsbordet i dag

17 februar 2021- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere Valp

I denne artikkelen skal vi ta for oss noen ofte stilte spørsmål om valper. Når åpner valper øynene? Og hvorfor er de lukket til å begynne med? Og visste du at det finnes enkelte hunderaser som ikke bør gå i trapper før de er fullvoksne?


1. Hvorfor er valper født med lukkede øyne?

De aller fleste som har sett helt nyfødte valper, vet at øynene er lukket når de kommer til verden. Men hvorfor er det egentlig slik? Veterinær i AniPort, Anne Tjønneland kan fortelle hvorfor valpene ikke er ferdigutviklet ved fødsel.

Hunden er et rovdyr. Det betyr at de vandrer over lengre distanser, og de må springe fort. Dersom hunden skulle gå lengre drektig, ville valpene blitt større, og det ville hindret tispen i å kunne jakte etter byttet sitt. Derfor er ikke øyene fult utviklet ved fødsel, forteller hun.

Sett bort ifra hvor stort hinder det ville vært for tispen å gå drektig lengre, har også de lukkede øynene er annen funksjon for valpenes egen sikkerhet.

Siden tispen må jakte etter mat raskt etter fødsel, har hun laget redet sitt i et mørkt sted i håp om at valpene ikke skal klare å vandre langt vekk mens hun er borte. Å beholde sikkerheten for valpene hadde vært nærmest umulig å gjøre dersom valpene hadde syn i sine første dager, sier veterinæren.

valp32. Når åpner valper øynene?

Når vi først har lært om hva grunnen er til at valpene er født med lukkede øyne, blir det neste naturlige spørsmålet: Når kan valper se verden rundt seg?

Dette kan variere fra rase til rase, men stort sett så åpner øynene seg 1-2 uker etter fødsel. Enkelte hunderaser er klare tidligere, mens andre bruker noe lengre tid på prosessen, forteller Anne.

3. Hvor mye sover en valp?

Når valpen først har åpnet øynene, er det også deilig å kunne lukke dem for å ta en velfortjent høneblund. Så hva er et normalt søvnmønster for en valp?

Valper er litt som babyer. De sitter igjen med mye inntrykk fra den store verden, og trenger mye søvn. Valper sover sjeldent gjennom en hel natt, da de ofte må på en tissetur eller ønsker nærhet, sier Anne.

Valper har ikke bare behov for nattesøvn, men også små blunder på dagtid, slik som små barn også har behov for.

Hvilene deres varierer mellom 30 minutter til 2 timer, og de sovner oftest der de lekte sist. Ikke flytt på dem, heller la dem sove der de ligger, slik at søvnen ikke blir forstyrret, sier hun.

aniportrek

Veterinær Anne kan også fortelle at valper sover en plass mellom 6 til 10 timer om natten, og ved 16 uker sover de som regel gjennom hele natten. Akkurat hvor mye søvn en valp trenger varierer stort, likevel er det estimert at valper har et søvnbehov på 15-20 timer per døgn i sine første uker. Så Anne anbefaler å la valpen sove når enn den måtte ønske for å få dekket dette behovet.

4. Når kan valper gå i trapper?

Trappegåing for valper kan være en utfordring. Hvert trappetrinn kan føles som en hel fjellvegg for de små nøstene. Likevel er det jo helt nødvendig dersom du bor i et hus med trapper, hvor hunden skal kunne bevege seg fritt. Så hvilke pekepinner har vi om trappegåing hos valper?

Når valper kan gå i trapper varierer fra hunderase til hunderase. Små hunderaser og mellomstore raser, med unntak av dachshund kan fint gå i trapper fra 4 måneder, forteller Anne.

Årsaken til at dachshunder bør være forsiktig i trapper er deres anatomi. Med deres lange rygg, og de korte beina kan gjøre at for mye trappegåing belaster ryggen unødvendig mye i tidlig alder. Veterinæren anbefaler derfor å være litt ekstra oppmerksom på din dachshund frem til den er fullvoksen.

Hun legger også til at store hunderaser helst skal ikke gå for mye i trapper når de er valper. Årsaken til dette er overbelastning av hofter og albuer. Du bør løfte dem fram til de er 6 måneder dersom du har mulighet til dette. De store hunderasene bør ikke ha fri tilgang å løpe opp og ned trapper før de er om lag 18 måneder.

valp25. Når er en valp fullvoksen?

Siste spørsmål i denne omgang er når en valp kategoriseres som fullvoksen. Ifølge Anne er dette et vanskelig spørsmål, siden det er så stor variasjon mellom de 400 hunderasene som finnes. Likevel kan hun gi et estimat på hva gjennomsnittet tilsier.

Store raser sier vi er ferdig vokst etter 1-2 år, mens små hunderaser er ferdig utvokst etter 8 måneder. Fra 6 måneder til 1-2 år er ungdomstiden, og fra 3 år kan vi si de er voksne, men dette vil altså variere stort fra rase til rase, og fra hund til hund, forteller Anne.

Dersom du lurer på din hunds utvikling spesifikt, vil din lokale veterinær kunne svare på de spørsmålene du har om hunderasen din!

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.