Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hvordan unngå overfôring?

14 februar 2021- 3 min read

Veterinærens råd Hund

Overvektige hunder er et økende problem i samfunnet. Så mye som 30 prosent av alle hunder er overvektige. Så hva kan du gjøre for å unngå at din hund blir en del av statistikken?


Hunder som lever med overvekt kan få forkortet levetiden, og få en betraktelig dårligere livskvalitet. Derfor er det viktig å være nøye med hundens kosthold, og mengden mat din hund inntar. Så hvor mye mat skal egentlig hunden ha? Det kan AniPorts veterinær Anne Tjønneland gi svar på.

Overfôring unngår du dersom du følger doseringen bak på tørrfôrsekken. Her vil det stå hvor mye mat hunden skal ha sammenlignet med hundens vekt og aktivitetsnivå. Forskjellige hunderaser har ulike energibehov, så følg instruksene på sekken, og ha en god dialog med din veterinær, sier hun.

Overfôring er en bjørnetjeneste

Som for oss mennesker gjelder det samme for din hund. For mye kalorier inn sammenlignet med hvor mange kalorier som blir brent, fører til overvekt, og lagring av overflødig fett.

Gir du hunden din ekstra godbiter en dag, må du redusere resten av inntaket av mat resten av dagen for å unngå overfôring. Godbiter som griseører kan være en hyggelig godbit, men skal aldri gis for ofte, da fettinnholdet i disse er svært høye, sier Anne.

Du har nok opplevd noen utrolig søte øyne som stirrer på deg når du spiser middag. Vi forstår deg godt, hunder er utrolig søte, og vi vil jo bare vise dem at vi elsker dem. Da bør du ikke falle for fristelsen ved å gi hunden menneskemat.

Å gi hunden middagsrester er ikke bra for den. Vi spiser ofte både mer salt og fett sammenlignet med hva hunden har godt av. Gi derfor noen godbiter i stedet, og kalkuler måltidene deretter, sier Anne.

Du kan også gi hunden ett av sine måltid mens dere spiser middag, slik at dere kan spise sammen.

Hvor ofte skal hunden ha mat?

Noen hunder har problemer med å kontrollere seg selv når den får mat. Du kan da ta i bruk noen triks som sørger for at hunden kan nyte maten i et saktere tempo.

Dette kan være egne spesialmatskåler man kjøper i dyrebutikker. Du kan også gir hunden mat i flere små doser gjennom dagen slik at den opplever å være mindre sulten når maten kommer, sier Anne.

Som Anne forteller vil glupskheten til hunden være en god indikator på hvor ofte hunden bør få mat. De aller fleste hunder klarer seg fint på 1-2 måltider om dagen, mens hunder som er ekstra glupske og sluker i seg maten bør få flere små porsjoner.

Anne poengterer at det er det viktig å være oppmerksom på hundens aktivitetsnivå etter måltidet, spesielt med hunder som kun spiser 1-2 store måltider om dagen.

– En ting er likt for alle: hunder skal ikke utøve høy aktivitet etter den har spist et stort måltid. På den måten unngår du at hunden din får mage- eller tarmsykdommer som kan være alvorlige, slik som magedreining. Ha alltid rent vann tilgjengelig, forklarer Anne.aniportrek

Hunder er glupske av ulike årsaker

Noen hunder oppleves kanskje som alltid sultne. Anne forklarer dette med at enkelte typer hundemat rett og slett ikke metter hunden din, og du bør derfor endre fôrtype, og se om dette kan hjelpe på hundens appetitt.

Andre kan oppleve spesielt glupske hunder når det er flere hunder som bor under samme tak. Anne har tips på hvordan du kan unngå at hundene sluker i seg maten.

Dersom du har mer enn en hund i huset så kan det hjelpe å mate dem i forskjellige rom hvor de ikke ser hverandre slik at de ikke føler konkurranse på maten sin, sier Anne.

Denne konkurransen kan gjøre at hunden både spiser raskere og føle seg mer sulten, nettopp fordi de ikke ønsker at maten skal bli spist av en annen hund.

Har du en kresen hund?

Det finnes noen hunder som sverger til én fôrtype. Noen ganger kan dette være fôr med spesielt mye fett i seg. Det er derfor større risiko for at hunden til slutt ender opp som overvektig.

Alle hunder spiser den maten de får dersom de er sultne. Noen hunderaser er mer kresne enn andre, dette gjelder spesielt de små hunderasene. Man kan få kjøpt hundemat som er laget spesifikt for kresne hunder. Den maten har ofte et mye høyere innhold av fett så man skal være forsiktig med mengden slik at hunden ikke blir overvektig, sier Anne.

Det trenger ikke alltid å være fôret i seg selv som det er noe galt med, men sykdommer og oppbevaring kan være årsaken til at hunden krever en spesiell type fôr.

Jeg har opplevd at hundeeiere kjøper flere kilo med tørrfor, tømmer tørrforet i en tønne som er skitten og fuktig, eller at tørrforet blir liggende alt for lenge åpen slik at det tørker ut og mister smaken, sier Anne.

Prøv derfor andre tiltak før du bytter over til spesialfôr, slik at du unngår alt for fet mat til din firbeinte venn.

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.