Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Det du trenger å vite om hundemat

14 februar 2021- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Hva skal egentlig hundematen bestå av? Det finnes utallige merker av hundemat, og det kan være vanskelig å finne ut av hva hunden din trenger. Derfor svarer veterinær Anne på hva du må se etter når du leter etter hundemat av god kvalitet.


Når man skal velge hundemat er det viktigste av alt å velge mat etter hundens behov. Alder, aktivitetsnivå og størrelse på hunden er alle viktige faktorer i valget du tar.

Valper trenger en annen type næring enn voksne hunder. Svært aktive hunder trenger mer energirik fôring enn mindre aktive hunder. Det er også svært viktig å tenke på hvilken størrelse hunden din er. Små hunder skal ha små tørrfôrkuler mens store hunder skal ha store, sier AniPorts veterinær Anne Tjønneland.

Disse tingen er helt grunnlggende å tenke på når du skal kjøpe inn mat til hunden. Likevel finnes det hunder med spesielle behov. Noen har sykdommer og leddplager, mens andre er allergikere. Anne råder derfor alle til å få råd fra sin veterinær om fôring dersom hunden har spesielle behov i matveien.

Hva skal du se etter?

Som for oss mennesker må hunden ha god kvalitet på maten både for å føle seg mett, men også for å holde seg sunn og frisk gjennom et langt liv. Anne tipser derfor om hva du må være oppmerksom på når du er ute og handler hundemat.

Tørrfôr av dårligere kvalitet inneholder lite rent kjøtt, lite proteiner, lite fett, men et høyt innhold av karbohydrater, sukker og salt. Slik mat vil gjerne gjøre at hunden føler seg mer sulten etter måltidet, sier veterinæren.

aniportrekDet ikke slik at hunden ikke kan innta noe karbohydrater i det hele tatt. Anne kan fortelle at vi finner enzymer hos hunder som gjør at de fint kan bryte ned karbohydrater. Likvel er det proteiner og fett som skal være hovedvekten av dietten til hunden, da karbohydrater har liten til ingen verdi i hundens kosthold.

Så hva er best? Dyr eller billig hundemat? Noen ganger kan faktisk prislappen være en god indikator på godt innhold, men det er ikke nødvendigvis alltid sånn.

Dyr hundemat betyr ikke nødvendigvis god kvalitet. Sjekk derfor alltid mengden av rent kjøtt og proteiner i maten. Du bør unngå å helfôre hunder på mat som har høyt innhold av karbohydrater, men heller bruke dette som en liten godbit dersom hunden er glad i slik type mat, sier Anne.

Våtfôr eller tørrfôr?

Mange velger nok å hovedsakelig gi hunden tørrôr. Det er som regel lang holdbarhetstid på dette, og det kan kjøpes i store sekker. Likevel er det ikke noe galt i å kun gi våtfôr til hunden dersom maten er av høy kvalitet, og dekker hundens næringbehov.

Det har alltid blitt sagt at tørrfôr er den beste maten en hund kan spise, og at forskning viser at hunder som har spist kun tørrfor lever lenger enn hunder på kun våtfôr. Det er slik at i dagens samfunn er det mye fokus på mange forskjellige fôringsmåter. Våtfôr historisk sett har vært av dårligere kvalitet, sammenlignet med tørrfôr. I dag får mange hunder den næringen den trenger selv kun på våtfôr, grunnet at vi i dag får tak i høy kvalitet på denne type fôr. En skal være oppmerksom på at menneskemat laget fra bunnen kan inneholde alt for mye sukker og salt som absolutt ikke er bra for hunden, så dette skal du være forsiktig med, avslutter Anne.

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.