Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hva betyr lydene hunden din lager?

11 februar 2021- 4 min read

Hund Tips til hundeeiere Valp

Hunder har et helt spekter av måter å kommunisere på, og det er ikke alltid like lett å forstå hva menneskets beste venn sier. Vi har derfor samlet de 5 vanligste lydene, for å lære deg hva hunden prøver å si, slik at du kan bli familiens hundehvisker.


1. Bjeffing

Bjeffing er noe alle kan assosiere med hund. Alle hunder bjeffer. Noen mye, mens andre veldig lite. Veterinær i AniPort, Anne Tjønneland kan fortelle oss hva bjeffing betyr.

Det er ulike grunner til at en hund bjeffer. Det hele kommer an på hvilken setting hunden er i når den bjeffer. Det kan være bjeffing som skal varsle oss eiere om at en ny ukjent eller kjent person kommer på besøk. Det kan være bjeffing i form av lav tonehøyde mot andre hunder som sier «hold avstand fra meg, jeg liker ikke andre hunder, eller jeg er redd». Det kan også være bjeffing i høy tonehøyde som er glede slik som når eier kommer hjem etter en dag på jobb eller lignende, forklarer Anne.

Så det viktigste å ta med seg fra dette er at du som eier må sette deg inn i og lese situasjonen hunden er i. Likevel er det gjerne situasjoner der du skulle ønske at du kunne dempet hundes bjeffing litt, og da har Anne flere tips å komme med.

Det krever stor innsats fra deg som eier, tålmodighet og dedikasjon for å få hunden til å bjeffe mindre. Den største feilen de fleste eiere gjør eller har gjort, meg inkludert, er å rope eller skrike høyt tilbake. Hunden tror kun at du er med i bjeffekoret, så vær heller bestemt og rolig uten å skrike. Du kan lære hunden din til å forstå hva ordet «stille» betyr. Dette trener du ved å være i forskjellige settinger hunden bjeffer i, og med godbiter inkludert som premie når hunden gjør det du ønsker, sier veterinæren.

Hun råder også alle til å sørge for et godt og høyt aktivitetsnivå for hunden i løpet av dagen. En trøtt hund er en stille hund forteller Anne.

2. Pesing

pesingEn sliten hund peser med tungen ut av munnen.

Her er det viktig å vite at hund ikke har svettekjertler over kroppen slik som oss mennesker. En hund regulerer temperaturen med at den peser med tungen ut, også potene er med på å frigjøre varme. Så dersom hunden er varm så peser den, forteller Anne.

Likevel kan det være flere ting som forårsaker pesingen. Anne forklarer at dersom hunden er stresset eller redd vil den også pese og skjelve. Det kan sammenlignes med vi mennesker kaldsvetter når vi er i en situasjon vi ikke liker. Hunder kan også pese dersom de er syke, redde eller de har vondt. Derfor er det viktig å følge med på om pesingen er forårsaken av aktivitet eller ikke. Alltid snakk med en veterinær om du er usikker.

aniportrek

3. Uling

Noen uler lite, noen uler lenge, noen uler høyt eller noen uler lavt. Uansett rase, alder eller temperament, alle hunder uler. Å finne ut av nøyaktig hvorfor hunden uler kan være vanskelig. Det finnes utallige grunner for at hunden lager akkurat denne lyden. Veterinæren kan fortelle litt om hvordan denne lyden har blitt brukt hunder imellom.

Uling kommer fra hunden sine forfedre. Ulver i skogen uler for å kunngjøre sin plassering til andre medlemmer av sin familie. Modige ulver uler for å advare andre ville dyr om å holde seg borte fra deres territorium.

Anne kan også fortelle at våre kjæledyr uler som en form for kommunikasjon eller for å holde unna inntrengere. Det brukes stort sett ikke for å finne ut deres plassering i flokken, slik som ulvene bruker uling til.

Du som eier må sette deg inn i situasjonen hunden din er i. For å kunne forstå hvilke situasjoner hunden uler i, har Anne laget en liten liste du kan sjekke ut.

uling

Dette kan ulene bety:
Jeg er våken og lydhør overfor miljøet mitt.
Jeg er her borte!
Kom denne veien
Hold deg borte herfra
Her er jeg
Jeg vil ha litt oppmerksomhet!
Jeg er veldig nervøs!
Jeg er såret

4. Knurring

Knurring er en lyd som er mer sjeldent hørt hos friske og fornøyde hunder. Knurring er oftest brukt som en form for kommunikasjon når hunden er enten redd, har vondt, er sint eller passer på territoriet sitt. Det er viktig å ta tak i knurringen dersom den plutselig oppstår, og Anne skal fortelle deg hvorfor.

Knurring kan være første tegn på mer alvorlig aggresjon derfor er det viktig at det blir håndtert riktig. Det er et tegn på underliggende problem som må hanskes med. Når den underliggende årsaken for knurring blir håndert, er det naturlig at knurringen blir redusert eller eliminert helt. Mens du som eier jobber med å finne årsaken til knurringen må du aldri ignorere den helt for da kan det bli verre. Vær forsiktig med hunden din frem til du finner ut hva grunnen til knurringen er, sier hun. 

Det viktigste du som eier skal ta med deg fra dette er at hunder som knurrer kan være syke, de kan ha vondt, ha dårlig syn eller luktesans.

Ta hunden med til veterinæren for en sjekk dersom du er usikker på hvorfor hunden din plutselig startet å knurre.

knurring5. Klynking

Klynking eller «at hunden gråter» som mange kanskje oppfatter det som er den siste lyden vi skal ta for oss. At hunden «gråter» er faktisk ikke helt feil. Anne kan fortelle at klynking er den lyden hunder aller først lærer seg for å bruke som kommunikasjon med moren.

Tisper med valper reagerer instinktivt på klynkelyder fra valpene sine. Når en hund klynker så kan det være den vil ha oppmerksomheten fra deg som eier rettet mot seg. Det kan være en slags form for gråt eller tristhet fordi den føler seg ensom eller forlatt. Det kan også være den ønsker få oppmerksomheten fra ei tispe, for å lokke henne bort ved å vise en positiv holdning, avslutter veterinæren.

Om forfatteren

Malin Sofie Leirvik

Malin Sofie Leirvik

Malin ble kattemamma da hun fant to forlatte katter kalde og alene i skogen. Hun er også AniPorts egne kommunikasjonsrådgiver, og brenner for å spre god informasjon om det du måtte lure på om ditt kjæledyr.