Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Visste du dette om hundeseler?

05 februar 2021- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere Valp

Hunder skal ha tre turer om dagen, og da er du avhengig av godt hundeutstyr. Det finnes tusenvis av alternativer av halsbånd og seler. Så hvor skal du starte? Se video i slutten av saken for instruksjonsvideo.


Mange hundeeiere klør seg gjerne litt i hodet når de ser alle alternativene som befinner seg der ute. Marte Sigbjørnsen er hundetrener og jobber i dyrebutikk. Hun får mange henvendelser om hundeutstyr, og det de fleste spør om er: Hva er best, sele eller halsbånd?

 Det er mange som er nysgjerrige på dette, og i de aller fleste tilfeller er det seler vi anbefaler, sier hun.

Mange hundeeiere velger ofte å ty til halsbånd. Halsbånd er enkle å få tak i, og prisen er ofte svært overkommelig. Likevel er det gode grunner for å investere litt ekstra penger i en skikkelig god sele.

Et halsbånd går kun rundt halsen, mens seler vil være sikret rundt hele hundekroppen. Har du en hund som aldri drar i båndet, eller som går rolig ved siden av deg, er det ikke noe problem i seg selv å bruke et halsbånd. Men hunder er som hunder flest, de hopper og spretter litt der de vil, og da vil en sele være mer skånsom, sier Marte.

 Seler for både valp og voksen hund

Marte forteller at de som oftest spør om forskjellen på halsbånd og sele er nye hundeeiere med valp, eller eiere med hunder som trekker mye i båndet. Hun poengterer også viktigheten av å være ekstra skånsom med valper.

 På valper som er under utvikling er halspartiet ekstra sensitivt – akkurat som på oss mennesker. Så en liten valp som er nysgjerrig på livet vil gjerne ikke være helt rolig ute på tur. Halsbåndet kan derfor gi ubehag i hals og svelg ved mye aktivitet, og igjen føre til senskader, sier hun.

Seler vil også være gode redskaper for deg med stor hund. Store hunder er enormt sterke, og det er viktig å kunne holde kontroll på hunden når du er ute blant andre mennesker og dyr – uten å skade hverken deg selv eller hunden din.

 Med en sele som har frontfeste vil ikke bare hunden, men du som eier bli mindre belastet. Hvis hunden skulle rykke etter en katt, er det lettere å få stoppet hunden skånsomt, sier Marte.

Velg sele ved båndtrening

Marte får ofte høre at mange synes det kan være vanskelig å lære hunden å gå pent i bånd. Før hunden har lært dette, vil en sele være mer skånsom for hunden enn det et halsbånd vil være.

 Hunden vil ikke merke det samme ubehaget i halsen når dere trener på å gå fint i bånd når du bruker sele. Så ved båndtrening bør du velge sele slik at hunden ikke føler seg kvalt hvis den rykker. Men husk at det ikke er utstyret som gjør jobben, det er det vi hundeeiere som må gjøre, forteller hun.

aniportrek

Hvordan finne riktig sele?

Når du skal skaffe deg en sele er det aller viktigste at selen sitter godt og korrekt rundt kroppen på hunden. Ikke for stram, ikke for slakk, men akkurat passe! Men hvordan vet du hva som er riktig for din hund?

 Det finnes enormt mange forskjellige hunderaser, og derfor mange forskjellige hundekropper. Den enkleste måten du kan finne en sele som sitter riktig er å ta med hunden til dyrebutikken. Der kan du få hjelp, men også prøve selen på hunden din med hjelp av eksperter, avslutter Marte.

Se video her:

Om forfatteren

AniPort