Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hvorfor har dyr vært så viktige i koronatiden?

06 januar 2021- 2 min read

Veterinærens råd AniPort

I året som har gått har flere valgt å skaffe seg dyr enn foregående år. Ensomhet og isolasjon kan være noen av årsakene. Hvorfor har dyr vært så viktig for folk nettopp i denne tiden?12. mars 2020: Norge stenger ned. Vi fikk oss alle et sjokk da verden stod stille. Ingen klemming, håndhilsning eller festlige lag. Mange rapporterte om ensomhet, sorg og lite motivasjon. Da er det ikke særlig rart at flere har valgt å skaffe seg en firbeint venn de siste månedene.


Dyrebeskyttelsen har opplevd økt pågang hos alle deres lokalkontor, pågangen oppleves også hos AniPort rapporterer veterinær Anne Richelieu Tjønneland.

— Vi ser helt klart at det er flere dyreeiere der ute, og det har vært økning, spesielt siden mars. Koronasituasjonen er nok en stor årsak til dette. Mange ble sittende alene i sine hjem, samtidig hadde mange endelig tid til å skaffe seg kjæledyr. Så vi har sett både en økning av enslige og par som benytter seg av oss, sier hun.

Kjæledyrenes nye status

I historisk perspektiv har katter og hunder i stor grad vært brukt som et praktisk verktøy for blant annet gårdseiere. Kattene skulle fange mus, og hundene skulle holde vakt eller gjete hunder. Det finnes fremdeles en rekke husholdninger i Norge som tar i bruk dyr på en slik måte. I dag er det likevel mer vanlig å skaffe seg et dyr av andre årsaker.

— Jeg vil si at i dagens samfunn her i Norge og i enkelte andre storbyer i utlandet er kjæledyrene mer som selskapsdyr eller familiemedlem for oss i hverdagen, de er med oss over alt vi ferdes og reiser. Den moderne tid har gjort det enklere for oss å reise verden rundt med kjæledyr, noe som gjør at dyrene blir en del av familien i mye større grad.

Kjæledyr = god psykisk helse?

Vi kan ikke reise verden rundt med våre lodne venner akkurat nå i koronatiden. Likevel har vi dette nye båndet til våre kjære dyr, som kan hjelpe oss både psykisk og fysisk i tunge stunder. Ifølge en rekke studier, viser det seg at kjæledyr – spesielt hunder, har en god psykologisk effekt for mennesker med psykiske problemer, eller i perioder med ensomhet og isolasjon. Kjæledyr kan virke beroligende på mennesker, men samtidig motivere til å ta vare på noen andre enn deg selv.

Hunden kan være et spesielt godt verktøy for å få oss ut i naturen, som også er svært nyttig for god psykisk helse. Hunder kan derfor være en god kompanjong i en ellers tung tid, slik koronatiden har vært for mange. Det evige hjemmekontoret og de mange karantenedagene har da altså blitt mindre tunge å bære, nettopp fordi flere har skaffet seg et hårete familiemedlem. Dyr vekker nemlig endorfiner — kroppens naturlige lykkerus.

aniportrek

— Endorfiner er peptider med morfinlignende virkning som produseres naturlig i kroppen. Disse endorfinene virker hemmende på ulike aktiviteter i nervesystemet, spesielt aktiviteter forbundet med smerte, angst og ubehag, sier Tjønneland.

I Norge er det svært mange som har rapportert om både ensomhet, angst og deperesjon igjennom koronapandemien. Da er det ikke overraskende at flere har valgt å åpne dørene for et nytt familiemedlem for å motvikre disse ubehagelige effektene av isolasjon.

Hva skjer når hverdagen er tilbake?

Det mange dyreorganisasjoner har vært opptatt av er at kjæledyrene som blir adoptert eller kjøpt i koronatiden, også får beholde hjemmet sitt i fremtiden. Kjæledyr kan være dyrt, og det krever innsats for å gi de firbeinte er godt hjem.

— Alle bør tenke seg om flere ganger før de skaffer seg et kjæledyr. Dyrene blir svært knyttet til eieren sin. Derfor bør planen være klar lenge før neste ferie blir booket når koronatiden er forbi. Det finnes mange alternativer til dyrepass, og omplassering bør være et siste alternativ, avslutter veterinæren

Om forfatteren

AniPort