Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Artrose hos hund

04 januar 2021- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Hva er artrose?

Det er et leddproblem som medfører til dårligere bevegelighet og smerte hos hunden. Artrose er en revmatisk lidelse. Artrose blir også kalt degenerativ leddgikt og er den vanligste revmatiske sykdommen. Vi ser som oftest at artrose forekommer i hofte, knær og poteledd. I en frisk hund vil leddene ha en smidig og glatt forbindelse mellom knoklene sine. Når hunden får diagnosen artrose så betyr dette at brusken på leddene det omhandler gradvis har blitt nedslitt eller det har forsvunnet helt. Vi kan se artrose i et ledd eller flere ulike ledd.

Hva er revmatisme?

Det er en samle betegnelse for mange diagnoser. Lidelsene er forskjellige, men felles for dem er stivhet i ledd og muskler samt store smerter.

Hvem kan få artrose?

Denne leddsykdommen er mest vanlig på eldre hunder, men også unge hunder kan bli rammet.

Hvorfor får vi artrose?

Det kan være mange grunner til at hunden din utvikler artrose. Noen av årsakene er gamle skader, alvorlige sykdommer, immunforsvaret til hunden og genetikk slik som dysplasi i albue eller hofte vil kunne lede til artrose.

Hva er tegnene på artrose?

Som oftest hører vi at eiere av hunder som har artrose forteller oss at hunden er mindre aktiv. Den stønner når den reiser seg eller har generelt problemer med å komme seg opp etter og ha ligget. Hunden kan vegre seg fra å gå i trapper, vil ikke hoppe ned stolen eller sofaen slik som før. Vi ser at muskelmassen er redusert, hovne ledd eller hunden halter.

aniportrek

Hvordan diagnostiseres artrose?

For å stille diagnosen artrose så må hunden først undersøkes av dyrlegen. Vi samler inn informasjon fra eier om symptomene de har sett i den siste tiden. Hunden blir undersøkt våken, mønstret for å se hvilken fot eller føtter den halter på. Vi ser etter smerte ved palpering, hevelse, områder hvor hunden kan ha slikket masse på grunn av smerte. Vi tar et røntgenbilde, men det er dessverre slik at vi ikke alltid finner forandringer på bildene. Det er viktig at vi tar røntgenbilde da det kan være mange andre grunner for at hunden din halter eller har vondt for å bevege seg og da må vi utelukke disse før vi stiller diagnosen artrose.

Husk at det ikke er naturlig at en eldre hund går rundt og halter fordi den er eldre. Det er ikke god dyrevelferd at hunden din uansett alder går rundt og har det vondt. Vi veterinærer kan hjelpe hunden din med og ha et fint og smertefritt liv til tross for alderen.

Hvordan behandles artrose?

Artrose kan behandles på forskjellige måter, men det er viktig å vite at artrose kan aldri kureres. Vi behandler ut fra alvorlighetsgraden, det kan være flere tiltak man kan bruke slik som foring, riktig mosjonering, slanking dersom hunden er overvektig, fysikalsk behandling, bruke mykere hundeseng, dekken om vinteren når det er svært kaldt ute, svømme behandling. Det finnes også ulike massasje behandlinger for å øke blodsirkulasjonen og fleksibiliteten, laser og varmeomslag.

Blir det gitt medisinsk behandling?

Ja, det kan bli gitt medisinsk behandling i form av smertestillende slik som tabletter eller injeksjon med sprøyte. Husk at all medisinsk behandling skal utføres i samarbeid med dyrlege.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.