Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Nyttårsaften med hund

30 november 2020- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Nå er det snart tid til å feire nyttår, denne tiden er aldri kjekk for våre firbeinte. Høye lyder er skremmende for dyrene våre og ofte er det på nyttårsaften at hundene forsvinner inn til skogs for de blir skremt av en rakett. I flere land har det blitt vanlig å bruke fyrverkeri uten lyd, vi får håpe at dette også kommer til Norge etter hvert.

Som hundeier så har man ofte mange spørsmål omkring hva man skal gjøre for hunden sin som er så redd på nyttårsaften. I denne artikkelen skal jeg skrive litt mer om det å feire nyttårsaften med din hund.

Det er fullt mulig å forberede hunden din for nyttårsaften. Det er lurt å starte med forberedelsene i god tid før selve dagen. Det finnes CDer til og med youtube videoer hvor det er video og lyd fra forskjellige raketter.

Det er lurt å starte med de roligste lydene først før du går over til de mer høylytte rakettene som har flere smell per sekund (link)

Når du skal spille av disse lydene så er det lurt at hunden er i et rom hvor den er avslappet, vær sammen med hunden, men ikke sitt på siden å klapp den dersom den reagerer sterkt. Dersom du klapper hunden din når den er redd så forsterker du redselen, du forteller hunden at det er greit å være redd. Du kan heller prate med rolig stemme, men gjør det du ville ha gjort dersom det var en helt vanlig dag. Dersom du ser hunden din stresser veldig under øvelsene med lyd så stopper du og prøver igjen dagen etter.

Thundershirt

Thundershirt er en vest som legger et trykk på hunden sin kropp. Dette skal ha en beroligende effekt på de fleste hunder. Den må prøves ut flere ganger før den viser effekt. Les bruksanvisningen godt eller snakk med andre hundeeiere som har god erfaring med denne vesten før du tar den i bruk.

Adaptil

Adaptil skal redusere hundens stressnivå og være med på å gi hunden din ro og tilfredshet i kjente omgivelser samt ukjente miljøer. Adaptil er en syntetisk analog til tispens feromoner. Adaptil skal naturlig berolige hunden og eliminere uønsket adferd.

Dette er ikke et legemiddel og kan fås uten resept.

Det finnes enten som en adapter til bruk i stikk-kontakt, et halsbånd, en spray eller i tørrfor.

aniportrek

Selve nyttårsaften!

Denne dagen sliter du ut hunden din på lang tur. Velg et rom i boligen din hvor du vet hunden føler seg avslappet. Dersom rommet har vindu, passer du på at du har mørke nok gardiner som kan stenge ute lyset fra rakettene. Tett igjen dørkammene slik at ingen lyd kommer gjennom. Inne her har du på tv eller en radio, men husk at hunder hører ti ganger bedre enn oss så ikke ha volumet for høyt! Introduser hunden til dette rommet flere ganger før nyttår hvor du gardinene nede, radioen på slik at ikke hunden forstår at noe farlig skal skje på selve nyttårsaften. Hunder er vane dyr så de forstår raskt dersom du som eier gjør noe helt nytt på en festdag som nyttårsaften.

Medisiner?

Noen ganger må man bare ty til beroligende medisiner som dyrlegen kan gi ut på resept. En god medisin som har god effekt er Sileo. Sileo er en gel som er lett å gi og den har god og positiv effekt. Snakk med dyrlegen din om hva som er best for din hund.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.