Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Juleplanter som er giftige for katter

30 november 2020- 2 min read

Katt Tips til katteeiere

Nå er vi i gang med juleforberedelsene igjen og mange liker å dekorere husene sine med ulike vakre juleplanter. Flere av disse plantene kan være svært giftige for kjæledyrene våre og det er ikke alltid butikkene markerer hvilke planter som er farlige for våre firbeinte venner.

Jeg husker ofte telefonsamtaler på klinikken for en kattunge eller valp hadde spist på julestjernen. Det vanligste spørsmålet var alltid, må jeg komme inn på klinikken med dyret mitt?.

I denne artikkelen skal jeg gå mer i dybden på noen juleplanter som man skal være OBS med. Jeg vil understreke at det er alltid en god ting å ringe Folkehelseinstituttet sin giftinformasjon dersom man er usikker. Dem kan man ringe døgnet rundt på telefonnummer 22591300 (Folkehelseinstituttet).

Amaryllis

Denne nydelige blomsten med det latinske navnet hippeastrum er nesten synonymt med de staselige løkplantene med røde blomster som vi ser mange av til jul. Amaryllus finnes også med hvite eller rosa blomster. Denne nydelige blomsten er veldig giftig for både katt og hund! Den inneholder et alkaloid som heter lykorin. Dersom katten din spiser denne planten så kan det føre til oppkast, kramper og diare.

Misteltein og Kristtorn

Disse eviggrønne plantene er ofte brukt som pynt ved jul og nyttår. Disse er svært giftige for katter! Dersom du ønsker og ha Misteltein og Kristtorn i hus under julen så bør du absolutt gå for en jukseutgave. Dersom katten får i seg svært små mengder av enten blad eller bær så får de en veldig urolig mage. Spiser de større mengder så kan det forårsake kardiovaskulære problemer som kan føre til død. Dersom du har katt, tenk deg om flere ganger før du pynter med dette i huset ditt. Katter er nysgjerrige dyr og klarer å nå de mest utrolige plassene om de bare vil.

aniportrek

Juletre, bartre

Juletreet kommer i furu eller gran som er de vanligste formene vi bruker i norske hjem. Juletreet er det største og viktigste symbolet vi nordmenn har under julen.

Furu treet er svært giftig for katter! Det kan forårsake leversvikt og i verste fall være dødelig. Dersom man absolutt ønsker og ha et levende juletre og har katt så anbefaler jeg at du velger et grantre av typen Norway Spruce. Vær flink å rydde bort barnåler som faller på gulvet for barnålene kan forårsake skade på flere indre organer dersom kattene svelger disse. En annen ting man må huske på er vannet som treet står oppi. Det er anbefalt og ha et lokk over slik at katten ikke drikker av dette vannet.

Julestjerne blomst

Denne planten også kalt Poinsettia pulcherrima er en plante med mørke grønne blad uten duft. Blomsten kommer i fargen claret, rød, rosa og hvit. Det er en myte at denne planten er dødelig giftig. Det stemmer at deler av planten er giftig for kattene, men ikke dødelig. Dersom katten din slikker, tygger eller svelger denne planten så kan katten oppleve mage smerter og diare.

Oppbevar planten et sted katten ikke kan nå den eller kjøp en flask utgave.

Alltid ta kontakt med giftsentralen eller dyrlegen dersom du tror ditt dyr har fått i deg en av juleplantene dine. Det går stort sett bra med dyrene våre så fremt man er tidlig ute med å søke hjelp.

Vi i AniPort ønsker dere en fin juletid med dine firbeinte.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.