Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Øremidd hos katt

02 november 2020- 2 min read

Katt Veterinærens råd

Øremidd er en midd med det vitenskapelige navnet Acari som lever i øret til dyrene. Hos katt heter denne midden Otodectes cynotis. De er nesten ikke synlig med det blotte øyet, men man kan være heldig å se dem som en liten hvit dott. De livnærer seg på ørevoks og døde hudceller. De forårsaker irritasjon i huden og gjør at kattene klør voldsomt i ørene. Alle katter kan bli smittet med øremidd, men utekatter er spesielt sårbare.

Symptomer på øremidd hos katt?

Katten din klør oftere i ørene sine, du vil se at den rister voldsomt på hodet. Det forekommer en større produksjon av ørevoks som er som kaffegrut i farge. Dette er de vanligste symptomene du ser hos kattene:

  • Intens kløe i ørene
  • Voldsom risting på hodet
  • Mye ørevoks som minner om kaffegrut i farge og konsistens
  • Ørene er røde i farge og varme, katten kan vise tegn til ubehag når du tar på øret
  • Kloremerker i huden på ørene
  • Små sår i huden rundt ørene etter intens kløe med klørne.

Hvordan blir katten min smittet med øremidd?

Katten din kan få øremidd når den er ute eller dersom den er i kontakt med en annen katt som har øremidd. Når en katt med øremidd møter en katt uten øremidd så er dette en perfekt måte midden kan skifte vert. Den kryper gjennom pelsen og opp mot ørene hvor den så flytter seg innover og lever i øregangen. Her lever den på ørevoks og døde hudceller. Øremidden klarer å overleve i miljøet for en kortere periode derfor er det vanlig at utekatter kan bli smittet lettere enn innekatter.

Diagnostisering av øremidd

Dyrlegen til katten din ser på ørene til katten, de ser etter kløe merker, hevelse og rødhet. De bruker et otoskop til å kikke ned i øret. I mange tilfeller er øret for sårt til at katten din sitter i ro mens dyrlegen sjekker øret. Derfor må katten ha litt bedøvelse slik at katten ligger helt i ro. Med dette otoskopet klarer dyrlegen å se øremidden nedi øret. Noen ganger er øret så fult med brunsort ørevoks at dyrlegen må ta ut en prøve av ørevoksen å sjekke den i mikroskopet for å se etter egg eller midd.

Behandling

Katten sine ører blir vasket rene av dyrlegen, deretter kan ørene bli dryppet med en øremedisin som hjelper mot betennelsen og kløen. Dersom katten har mye vondt så vurderes det å gi en smertestillende. Det blir enten dryppet med et spot on middel på klinikken som dreper parasittene eller gitt ut en resept slik at du kan gi medisinen til katten din hjemme. Dersom du har andre katter hjemme så må disse også behandles.

aniportrek

Hvor lang tid tar det før katten min er frisk?

Livssyklusen til midden er ca 3 uker noe som betyr at katten din ikke blir frisk før disse ukene har passert. Dersom kløen fortsetter etter 3 uker så bør du dra til dyrlegen igjen å sjekke at ørene er fri for øremidd. Noen dyrleger anbefaler å behandle kattene i to omganger, men mange av disse spot on preparatene påstår at kun en behandling er nok. Det er viktig å rengjøre tepper, senger, gulv etc da midden kan leve en liten periode i miljøet.


Bilde: Earmites, Greenfield Animal Hospital

Hvordan kan jeg hindre at katten min blir smittet med øremidd?

Du kan behandle katten din jevnlig med spot on middel, dette er anbefalt å gjøre på katter som er mye ute.

Sjekk ut hjemmesiden våres AniPort.no for mer.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.