Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hva du må tenke over før du skaffer deg dyr

02 november 2020- 2 min read

Veterinærens råd

I Norge har rundt 40 prosent av husstanden et eller flere kjæledyr. Forskning viser at det å ha kjæledyr rundt seg er positivt for helsen. For veldig mange er det og ha et kjæledyr, en nær firbeint venn noe som fører til trygghet, rutiner og stabilitet i livene.

Ifølge CDC (Centers for Disease Control and prevention) kan det og ha kjæledyr være med til å redusere kolestrolet, blodtrykket, triglyseridnivåene dine og ikke minst føre til at du føler deg mindre ensom. Dyr er også mye mer flittig brukt som tjenestedyr i eldreomsorgen. For mennesker som f.eks lider av demens eller Alzheimers så har det vist seg at dyr spiller en positiv rolle i behandlingen, de vekker gode minner fra oppveksten deres hvor dyr var en del av livene deres. Andre positive grunner til å eie et dyr er at det får deg mer aktiv, du er mye mer ute i fri natur og du får muligheten til å møte nye mennesker.

I Norge er det 16 års aldersgrense for og ha hovedansvar for et dyr. Det er mye ansvar forbundet med det å eie dyr. Før man går til anskaffelse av dyr så skal det være nøye gjennomtenkt. Flere dyr slik som hund, hest, katt og kanin kan leve mellom 8 og 18 år. Det er derfor viktig at du er klar over ansvaret det medbringer.

Hvert år avlives eller omplasseres alt for mange kjæledyr fordi eieren ikke kan eller vil beholde dem lenger. Det kan være at dyret har en uvane de ikke klarer å buke med slik som tissing/markering inne eller at de ikke finner noen til å passe dyret når det er tid for ferie. Et annet stort problem er kattunger. Veldig mange katteiere velger og ikke sterilisere kattene sine, dette resulterer i at kattene formerer seg og ender opp som eierløse villkatter. Disse villkattene lider eller dør når vinteren kommer fordi de ikke finner seg mat eller at det er for kaldt ute.

Ofte er det barn som ønsker seg dyr og i mange tilfeller går de fort lei. Dette kan resultere i at de voksne blir sittende med alt gjøremål dyret medbringer. Hunder må ha turer minst 3 ganger daglig, de skal mates og ha rent vann hver dag. De må ha vaksiner og helsesjekk hos dyrlege helst hvert år. De skal aktiviseres, stimuleres og de er svært sosiale da de er flokkdyr. Det betyr at hundene vil være der familien er samlet, de skal ikke stenges ute alene i en hundegård.

Du må tenke over hvilken type person du er før du velger hvilket kjæledyr du ønsker. Er du en person som er glad i å reise så er det lurt å være to eiere av dyret eller at du har en forvert.

aniportrek

Det finnes mange ulike hunderaser og alle rasene krever forskjellig stimuli og aktivitet. Vær nøye på å lese godt om den hunderasen du ønsker, snakk med oppdrettere eller dyrlegen. De er ofte behjelpelig på hvilken rase som kan passe deg.

Husk også at det koster å eie dyr! Ofte er det dyrlege regningene som er det mest kostbare. Kennel kan også fort bli kostbart dersom man skal reise mye. Du bør regne på hvor mye kostnadene vil bli per måned og vurdere sterkt å forsikre dyret ditt slik at du kan få den hjelpen det trenger dersom den blir syk.

Husk at en grundig vurdering i forkant av anskaffelse av et dyr vil spare deg for unødvendige beslutninger i fremtiden.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.