Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Vannhale hos hunder

13 august 2020- 7 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Mange av dere har sikkert hørt uttrykket vannhale og at det ofte rammer hunder som er glad i å bade mye. På fagspråk heter denne tilstanden akutt caudal myopati. Det er også brukt andre navn ved denne tilstanden slik som halelammelse, limber tail syndromeswimmers tail og broken tail.

Vannhale er en betennelse i halens muskulatur og halerotens nerver som oftest skyldes en overbelastning. Det oppstår rundt ca 24 timer etter hunden har badet mye i vann eller etter at hunden har vært lenge ute i regn. Det er ikke en farlig diagnose, men den kan være svært smertefull.  

Hvem kan få vannhale? 

Alle hunder som elsker vann kan få vannhale. Det er enkelte hunderaser som er mer utsatt slik som retrievere, vannhunder, pointer og spaniels er i risikogruppen da flere av disse rasene blir brukt til jakt og svømmer mye og i lengre tid i kalde tjern.  

Hva er symptomene på vannhale? 

  • Halen fremstår som slapp og henger slapt ned. 
  • Hunden klarer ikke å logre normalt. 
  • Det er smerter ved roten av halen. 
  • Hunden ønsker ikke å sette seg ned normalt og fremstår som urolig.  
  • Dersom du har tispe så vil du se at hun ikke klarer å tisse normalt og hun har vanskelig for å løfte halen. 
  • Enkelte hunder fremstår slappe med liten til ingen matlyst. 

Diagnose 

I de fleste tilfeller mistenker eierne vannhale da de har utsatt hunden for en lang og kald jakttur dagen i forveien. Siden dette er en nevrologisk tilstand vil dyrlegen utelukke flere andre nevrologiske sykdommer før en endelig diagnose. Det er også vanlig at man tar et røntgenbilde før diagnosen vannhale stilles.

vannhale hundVeterinær Anne Tjønneland forklarer hva du som hundeeier kan gjøre.

Kan jeg forebygge vannhale? 

Ja, det er flere ting du kan prøve å gjøre for å forebygge vannhale. 

  • Alltid vask hunden din godt med lunket vann etter den har vært på badetur i saltvann. 
  • Vær obs med og la hunden din svømme lenge i vann eller sjø som er kaldt eller med sterke strømninger. Det kan være anstrengende for hunden å bruke halen dersom det er sterke strømmer.  
  • Alltid tørk hunden din godt etter at den har badet eller vært ute lenge i regnvær. 
  • Dersom du har et dekken tilgjengelig så kan du ta i bruk dette for å holde hunden god og varm over bakparten.  

Kan hunden min få vannhale mer enn en gang? 

Ja, hunden din kan få vannhale igjen dersom den utsettes for de samme forholdene på nytt.  

aniportrek

Når skal jeg oppsøke veterinær? 

Dersom du er flink til å tørke hunden godt, holde den tørr og varm så pleier denne betennelsestilstanden å gå over selg selv etter et par dager. Derimot så bør du oppsøke dyrlege dersom du ser at hunden har vondt for å tisse, spiser dårlig, eller viser tegn på smerte.  

Behandling 

Stort sett er behandlingen hos dyrlegen den samme. Det blir gitt noe smertestillende med en antiinflammatorisk effekt. Hunden blir bedt om å holdes i ro og må unngå bading til den er frisk igjen. Hunden blir som oftest frisk igjen etter et par dager.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.