Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Nesemidd hos hund

20 oktober 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund

Denne artikkelen vil gi deg som hundeeier mer kunnskap rundt den lille og rare parasitten nesemidd. Her vil du kunne lese generelt om nesemidden og hvordan den ser ut. Hvordan du vet at hunden din har nesemidd? Hvordan den smitter fra hund til hund? Hva er reverse sneezing? Hva er symptomene og diagnosen? Og hvordan behandles den?

Generell informasjon

Nesemidd også kalt Pneumonyssoides caninum er en liten midd art som lever i nesen til hunder. Denne midden finnes i hele verden. Alle hunder uansett kjønn eller alder kan bli smittet av denne midden opptil flere ganger i livet sitt.

Denne midd arten lever i nesen til hunden, den fullstendige livssyklusen til nesemidden er fortsatt ikke avklart. Forekomsten øker stadig og stadig flere hunder blir behandlet hvert år ved mistanke. Forskere mener at hundepopulasjonen øker og de bor tettere på hverandre som kan være noe av årsakene til at flere hunder blir smittet.

Hvordan ser nesemidden ut?

Den er gulhvit i farge og har relativt lange bein. Den er ofte redd for lys og den er veldig kjapp til beins. Larven er ca 0,7 millimeter lang mens den voksne hunnmidden er ca 1,5 millimeter lang. Hannen er ofte mindre enn hunnen.

Hvordan vet jeg at min hund har nesemidd?

I mange tilfeller viser ikke hundene symptomer på at de er smittet, disse hundene blir derfor kalt friske smittebærere. Noen ganger er det eierne av bruks og jakthunder som oppdager at hundene deres ikke gjør en like god jobb lenger.

aniportrek

Hvordan smitter den?

Som oftest smitter denne midden ved at hundene snuser på hverandre eller dersom de nyser i nærheten av hverandre. Sekretet fra et nys kan ha med seg flere midd som smitter. Det er også mulig å smitte via miljø slik som bur, hundegårder, matskåler og vannskåler. Midden liker seg godt i et kaldt og fuktig miljø. Dette kan være en av grunnene til at midden er såpass utbredt i Skandinavia.

Noen av symptomene du kan se på din hund er følgende:

  • Nysing innover også kalt reverse sneezing
  • Nedsatt luktesans
  • Kløe/gnikking på nesen
  • Hode risting
  • Rennende nese

hunder og nesemiddSom oftest smitter denne midden ved at hundene snuser på hverandre eller dersom de nyser i nærheten av hverandre.

Hva er reverse sneezing?

Reverse sneezing eller bakover nysing som mange sier er når hunden drar nesesekretet sitt blandet med luft bakover mot svelget. Ofte hører du som eier en snorkelyd, dette er ikke farlig. Mange eier blir bekymret og tror hunden har et anfall eller ikke får puste da man kan se at bukmusklaturen beveger seg kraftig. Disse episodene er ikke farlige, du som eier skal ikke prøve å stoppe det. Heller oppsøk dyrlegen din og få den undersøkt.

Her er en enkel film hvor en dyrlege forklarer og viser en hund som ha reverse sneezing.

Diagnose

Det er komplisert å diagnostisere denne midden. Dyrlegen kan i noen tilfeller finne midden ved en såkalt svaberprøve eller en neseskylling utført under narkose. Siden denne midden er så vanskelig å påvise velger ofte dyrlegene å behandle ved mistanke.

Behandling

Vi velger å behandle hundene med nesemidd med å gi antiparasitt behandling. Medisinen som blir brukt er noe som heter Selamectin som er å finne i det kjente merket STRONGHOLD. Det finnes andre type medisiner som også er effektivt mot nesemidd. Din dyrlege vil kunne gi den riktige behandlingen for din hund.


Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.