Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

10 ting hunder ikke bør spise

20 oktober 2020- 3 min read

Veterinærens råd Hund

Det kan være vanskelig å si nei når hunden legger hodet sitt i fanget ditt og ser opp på deg med valpeøyne. Eller har du en hund som min barndomshund, en alt for smart Flatcoated Retriever som lærte seg selv å åpne kjøleskapet og forsyne seg selv?

Mye av maten vi selv spiser kan være farlig for hunden din. Her lister vi opp 10 ting hunder ikke bør spise. Denne listen er ikke fullstendig, og det betyr ikke at hunden vil tåle matvarer som ikke er listet opp her.

Xylitol

Xylitol finnes i mange sukkerfrie matvarer som godteri, tyggegummi, tannkrem, og diett-mat. Xylitol er svært giftig for hunder, og det skal ikke mye til for at det er farlig. Farlig dose xylitol er 0,075-0,1 gram xylitol per kg kroppsvekt. Noen typer tyggegummi inneholder så mye som 0,3 gram xylitol per stykke, slik at en liten hund som får tak i gal type tyggegummi kan bli forgiftet av noen få biter. I hunden forveksles xylitol som ekte sukker, og lurer kroppen til å produsere store mengder insulin, som videre fører til veldig lavt blodsukker. Xylitol fører også til nekrose i leveren.

Løk og hvitløk

All løk er giftig for hunder, i alle former – rå, stekt, og kokt. Dette er viktig å huske på hvis man er vant til å gi hunden matrester. Løk er en vanlig ingrediens i Pizza, tomatsaus, og kinesisk mat. Løk inneholder stoffer som disulfider og thiosulfater som hundens kropp ikke prosesserer slik som oss mennesker. Løkforgifting ødelegger de røde blodcellene i hundens kropp og den blir blodfattig. Omkring 30 gram løk per kg kroppsvekt har vist å forårsake skade på de røde blodcellene.

Druer

Druer, og spesielt rosiner, er gidtig for hunder, og kan føre til nyresvikt. Typiske symptomer kan være oppkast og diaré, og nedsatt almenntilstand. Det er ikke velkjent i hvilken dose druer og rosiner er giftig, da det er forskjell på toleransenivået hos ulike hunder. Har hunden din spist druer eller rosiner, bør du alltid oppsøke veterinær så fort som mulig for å få hunden din til å kaste opp det den er spist.

aniportrek

Sjokolade

De fleste vet at hunder ikke tåler sjokolade, men den fortjener en plass på listen allikevel. Sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder. Kakaopulver og kokesjokolade er verst, men all sjokolade er giftig.

Macadamianøtter

Det er uvisst hvorfor hunder ikke tåler macadamianøtter, men inntak av denne kan føre til oppkast, feber, muskelspasmer, svakhet og ustødig gange. Så lite som 6 macadamianøtter kan gjøre hunden din syk.

Hund og jente som spiser bærHvis man har plommetre i hagen må man også være obs på at nedfallsfrukter kan være angrepet av muggsopper som kan produsere giftstoffer (mykotoksiner), som i store mengder kan forårsake koma, pustestopp og kramper.

Plommer og fersken

Problemet med plommer og fersken er ikke selve frukten, men fruktstenen. Stenen kan irritere eller blokkere tarmkanalen, og den inneholde også cyanid, som er giftig for både mennesker og dyr. Hvis man har plommetre i hagen må man også være obs på at nedfallsfrukter kan være angrepet av muggsopper som kan produsere giftstoffer (mykotoksiner), som i store mengder kan forårsake koma, pustestopp og kramper.

Salt mat

Symptomer på saltforgifting inkluderer oppkast, diaré, nedstemthet, skjelvinger, ukontrollert høy kroppstemperatur, anfall, og i verste fall døden.

Gjærdeig

Spiser hunden din ustekt gjærdeig, kan den fortsette å heve i magen på hunden, og føre til mye smerte. I tillegg er et av biproduktene til gjæren mens den jobber, alkohol, og hunden din kan faktisk få alkoholforgiftning av å spise deig.

Menneskemedisin

Vanlige reseptfrie legemidler kan være svært giftig for hunden din. Paracet for eksempel, anses som helt ufarlig for oss. Paracet er giftig for hunder i doser på 75-100 mg per kg kroppsvekt. En liten hund på 1-2 kg trenger ikke å spise mer enn en 250 mg tablett før vi ser giftige effekter. Som en hovedregel bør man aldri gi dyrene sine medisiner som ikke er foreskrevet av en veterinær.

Avokado

Avokado inneholder stoffet presin, som i større mengder kan være farlig for hunder. Symptomer på forgiftning er oppkast og diaré.

Er man i tvil om hunden tåler en matvare er det best å la være å gi det. Hunden får alt den trenger fra sitt eget tilpassede fôr, og den trenger ikke å smake på maten din. Små godbiter her og der i tillegg til den daglige fôringen kan dessuten føre til overvekt.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.