Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Zoonose

19 oktober 2020- 3 min read

Veterinærens råd

Kan jeg få sykdommer fra kjæledyret mitt?

De fleste av oss gjør det. Kysser på kjæledyrene våre, lar dem sove i sengen sammen med oss, klapper på dem uten å tenke for mye over håndvasken etterpå, eller tar i matskålen og vannskålen uten å vaske hendene etterpå. Har vi blitt litt for familiære med dyrene våre?

Det kan være greit med en liten påminner om å praktisere god hygiene rundt dyrene våre, spesielt i disse Corona-tider. Corona er ikke en zoonose (en sykdom som fritt smitter mellom mennesker og dyr), selv om viruset mest sannsynlig stammer fra ville dyr. Men det finnes andre zoonotiske sykdommer du kan få fra kjæledyrene dine. Her nevner vi noen av de

Ringorm

Dette er en zoonose som til tross for navnet så er ikke denne sykdommen en orm, men en type sopp som forårsaker hudutslett. Ringorm smitter ved direkte kontakt med et smittet dyr eller dyrets hud og hår. Jeg har sett flest ringormkasus på katter, spesielt katter med nedsatt immunitet, eller typisk på kattunger funnet forlatt ute. På dyr ser man ofte en hårløs ring på huden, hvor utslettet kan være tørt og flassete eller vått med skorper. Ringorm er ikke farlig for friske mennesker, men bør behandles. Ikke minst for å hindre resmitte til dyret og en evig runddans der du og dyret smitter hverandre. Dyret ditt må til veterinær, og du bør oppsøke fastlegen din.

Rabies - Hundegalskap

Rabies er en zoonose og kan smitte fra dyr til mennesker, hovedsakelig med spytt fra rabiessmittede pattedyr. I Norge har klassisk rabies blitt påvist sporadisk hos ville dyr på Svalbard, men klassisk rabies har ikke vært påvist i fastlands Norge siden tidlig 1800-tallet. Det er dermed høyst usannsynlig at en norsk hund kan smitte deg med rabies. Skal du ut å reise er det lurt å sjekke på forhånd hvilken status landet du skal til har i forhold til rabies. Rabies er en sykdom som er 100% dødelig fra man viser symptomer, og det er dermed ikke til å spøke med. Smitte skjer ved overføring av virusholdig spytt ved bitt, klor og slikking på slimhinne eller skadet hud. Dyret trenger ikke å vise symptomer på sykdom eller rabies for å være smittsom. Skal man til land i Asia eller Afrika, frarådes det å oppsøke hunder.

Nei, hundens munn er ikke steril

Dette er en myte. Hundens munn er full av ulike bakterier, og du bør ikke la hunden slikke deg på huden, spesielt ikke i ansiktet eller på skadet hud. Hunder er åtseldyr, de spiser det meste, alt fra døde dyr til avføring fra andre dyr. Dette vil man helst ikke ha i hverken ansikt eller hender. Har du vært med hunden din når den har fått tannpleie hos dyrlegen? Det er en grunn til at veterinæren bruker hansker, maske, og vernebriller når de utfører prosedyrer inni munnen på hunden din!

aniportrek

..«And some owners even kiss their pets on the FUR!»

Jeg satt i en forelesning en gang på universitetet. Faget var parasitologi, professoren vår pratet om en vanlig type bendelorm hos hund og katt (Dipylidium caninum), som kunne ha menneske som tilfeldig vert. Hunder og katter (og mennesker) blir smittet av å få i seg infiserte lopper. Når Professoren skulle forklare hvordan mennesker kunne bli smittet av denne bendelormen, sa han (i pur og ren vantro, vel og merke); «and some owners even kiss their pets on the FUR!». For han var dette unormalt, rart, og ikke til å forstå. I det øyeblikket husker jeg at jeg følte meg litt ekkel. Ikke bare kysset jeg hunden min på toppen av hodet, men lot den sove i sengen med meg også. Senere forstod jeg at dette var en tirade fra en akademiker som hadde spesialisert seg i en bestemt gren innenfor veterinærmedisinen, som verken hadde jobbet særlig med klinisk arbeid eller hatt egne dyr. Men jeg syns historien er morsom. Den minner meg på at man kan faktisk få parasitter og sykdommer(zoonoser) fra dyrene våre, og at det er greit å bli minnet på å skjerpe litt på hygienerutinene av og til.
 
Fint bilde

Her vises hvordan mennesker kan fungere som tilfeldig vert for bendelorm. Bilde hentet fra Centers for Disease Control and Prevention.

Bendelormen professoren pratet om er ikke så vanlig i Norge, men mennesker kan være mellomvert for flere typer bendelorm og ringorm.  Noen av disse, for eksempel revens dvergbendelorm, er farlig for mennesker. Denne er heller ikke påvist i Norge, men finnes så langt nord som i Sverige. Vi har skrevet en egen artikkel om revens dvergbendelorm tidligere.

Kjæledyrene våre er ikke farlige for oss, og folk med hund lever faktisk litt lenger enn de uten. Kanskje har man en bedre bakteriediversitet som gjør oss mer motstandsdyktige, eller så får vi mosjonert litt mer enn de uten dyr. Men husk god hygiene slik at muligheten for at zoonose oppstår!

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Kilder:

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.