Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Ting en bør vite før man skaffer seg et marsvin

19 oktober 2020- 2 min read

Andre dyr Gnagere

Marsvin er opprinnelig en gnager, den kommer fra familien Caviidae og er utelukkende planteetere. Det tamme marsvinet stammer fra Andes regionen hvor det hovedsakelig var en kilde til kjøtt, men i nyere tid fungerer det også som kjæledyr og til forskning.

De er ikke i slekt med gris, men deres griseaktige lyder kan være grunnen til at mange assosierte dem med svin. Marsvin egner seg svært godt som kjæledyr og de er lette å temme og har lett for å forme bånd med sin eier.

Hva spiser marsvinet?

Marsvin er vegetarianere, de liker gress, planter, blader og grønnsaker etc.

80 prosent av maten marsvinet får skal bestå av høy av god kvalitet. Dette høyet skal være grønt, støvfritt og tørt. Marsvin skal ikke spise potet, løk, potetplante, tomatplante, avokado og steinfrukter. Resterende 20 prosent av maten kan være grønne, friske blad og ulike grønnsaker med et godt innhold av C vitaminer samt litt marsvin pellets. Husk det er du som bestemmer hva den lille skal spise, ikke marsvinet. De elsker junk mat slik som brød, god pellets og frukt.

Hvilke grønnsaker er giftig for marsvin?

Det vi mennesker spiser er ikke giftig for marsvinet, men det kan derimot være unyttig for dem eller gi dem vond mage.  Et eksempel på dette er frukten avokado som inneholder alt for mye fett for marsvinet. Ikke gi for mye grønnsaker daglig, det holder med en håndfull blandet med litt grønne salatblader.

aniportrek

Kan jeg gi kanin pellets til mitt marsvin?

Nei, det inneholder ikke riktig mengde og type næring som marsvinet skal ha.

Hvorfor er det viktig å gi C vitamin tilskudd?

Et marsvin som er et aktiv dyr om dagen er en av de få artene som ikke klarer å fremstille C-vitamin selv. De må derfor få C vitamin tilført i kosten. Som oftest er pellets til marsvin tilsatt C vitamin, men dersom pelletsen ligger i matskålen lenge uten og bli spist opp så reduseres innholdet av C vitamin og marsvinet får ikke den mengden den behøver til å holde seg frisk. Et godt tips er å strø C vitamin tilskuddet over en bit agurk, dette liker de som oftest godt.

MarsvinerI starten må alltid et marsvin ha selskap da de er flokkdyr og blir trygge i flokk.

Kan jeg bade marsvinet?

Nei, helst ikke. Man kan vaske dem dersom de er skitne, men man skal ikke tro at marsvin liker å svømme.

Kan jeg klippe neglene på marsvinet?

Ja, det kan du. Marsvin har nerver i neglene slik som hunder, det betyr at de kan blø dersom du klipper for langt inn på neglen. Et marsvin vil automatisk rykke masse på sine små føtter når du tar på dem. Lær dem og bli vandt med at du og andre tar på føttene. Få gjerne hjelp av noen erfarne eller en dyrlege dersom du aldri har klippet negler før.

Hvor lenge lever et marsvin?

Det lever til ca 7-8 år.

Når er marsvinet kjønnsmodent?

Et hunnmarsvin er kjønnsmodent fra de er ca. 3-4 uker gammel og de har stor sjanse for løpetid umiddelbart etter de har født.

Et hannmarsvin er kjønnsmodent fra de er ca. 3 uker gamle og da blir de ofte svært territorielle.

Hvordan får vi marsvinet tamt?

I starten må alltid marsvinet ha selskap da de er flokkdyr og blir trygge i flokk. Ha mye kontakt med marsvinet ditt ikke bare la det være alene i et bur.

Kan jeg ha to hanner sammen?

To hanner hvor ingen er kastrert kan ofte gå galt. De er flokkdyr som betyr at kun en hann skal lede flokken. Derfor kan to hanner dominere hverandre og dette kan føre til slåssing. Når marsvin slåss så biter de hverandre. Jeg har flere ganger fått inn marsvin hanner som har bitt hverandre svært stygt i testiklene.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.