Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

10 ting en bør vite for å ha undulat

20 juli 2020- 3 min read

Andre dyr Fugl

En undulat er en parakitt med det latinske navnet Melopsittacus undulatus, den lever naturlig i Australia. Navnet Melos betyr sang og psittakos betyr papegøye mens undulatus står for bølgelinje.

I Norge er undulaten den vanligste og mest populære tamfuglen, de er sosiale dyr, lekne og blide. De blir ofte svært fort triste om man ikke tar godt vare på dem eller om man ikke gir den oppmerksomheten den behøver enten fra en undulat venn eller deg som eier. Ville undulater lever i flokk og siden de er i Australia så er temperaturen høy, det er tørt og lite regn. Undulaten er en såkalt streiffugl så den kal legge bak seg lange flyve distanser. Hos de tamme undulatene som har blitt avlet frem av moderne oppdrett så ser man at de kommer i alle slags ulike farger. Dette er avlet frem og er en mutasjon. Hos de ville undulatene så finner man kun to farger og det er grønt og blått.

Hva spiser undulaten?

Alle undulater skal ha en god kvalitets frøblanding. Denne blandingen bør utgjøre hovedforet. Det er mange som gir tilleggsforing slik som kokt egg, revet gulrøtter og frukt. Andre ting undulaten liker er, løvetann og gressbunter som ikke er sprøytet.

Hvor gammel blir undulaten?

En undulat i fangenskap kan bli opptil 10-12 år gammel så du må belage deg på å stelle dem daglig i mange år fremover.

Kan jeg ha kun en undulat?

Undulater er sosiale fugler som lever i flokk. De liker ikke å være alene så om du skal skaffe deg en undulat så anbefaler jeg enten at du har to hanner sammen eller en hunn og en hann i et par. Dersom du har en undulat som har levd lenge alene så kan det være en stor overgang for den å få en partner til tross for at det er den beste løsningen. Siden en undulat lever til vanlig i flokk hvor det er mye støy så trives ikke undulaten i rom hvor det er stille. Det er anbefalt at du setter på en radio om dagen mens du er på jobb. Du bør la undulatene være rundt dere stort sett alltid når dere er hjemme.

UndulaterUndulater er sosiale fugler som lever i flokk.

Hvordan vet jeg om undulaten min er syk?

De fleste sykdommer kommer snikende på undulaten og undulaten vil fra naturens side skjule en eventuel sykdom. Bruk tid til og bli kjent med undulaten din, observer fjærdrakten, fargene/glansen og oppførselen. Du vil se hvor aktiv den er, hvor mye den prater og synger. Når undulaten hviler så trekker den automatisk opp et bein under vingen og våkner straks dersom den blir forstyrret. Noen tegn du skal se etter dersom du tror undulaten er syk er følgende:

  • Slutter å spise, men henger ved matskålen.
  • Lukker øynene igjen eller har dem halvlukket.
  • Mindre aktiv
  • Tynnere når du kjenner på brystet til undulaten, du vil kjenne at brystbeinet stikker mer ut.
  • Slim ved nebbet, tyngre pust.
  • Har oftere oppblåst fjærdrakt

Hvordan frakter jeg undulaten min til dyrlegen?

Det er lurt å frakte undulaten i et fraktbur som den er vandt til å bruke. Du bør vende undulaten din til dette transportburet fra dag en av. Da blir det mindre stressfult for fuglen dersom du må til dyrlegen.

aniportrek

Hvilken mat er giftig for min undulat?

Avokado er giftig for en undulat og kål vil gi mage problemer.

Hvilket bur skal min undulat bo i?

Dersom du velger at din undulat skal bo i bur så er det viktig at dette buret er stort nok til at undulaten kan fly fra de ulike sittepinnene. En undulat som bor i bur skal ha mulighet til å komme seg ut av buret helst flere ganger daglig slik at den kan strekke på vingene sine. Den skal ikke stå i direkte sollys samtidig som at undulaten må være i et lyst rom. Aldri ha undulaten værende på kjøkkenet slik at den blir utsatt for passiv røking og vær obs på å unngå trekk fra åpne vinduer og dører. Dekorer buret med ulike sittepinner i forskjellige størrelser slik at den unngår trykkskader på føttene sine. Ikke bruk sittepinner av sandpapir da dette kan medføre skader. Heng litt ulike leker, bruk enten papir eller et strø som er egnet til undulat som underlag i buret. Gi undulaten din et lite badekar som den kan kose seg i, de liker å bade og det er en fryd å se på.

Kan jeg lære undulaten å snakke?

Ja, det kan du, men dette tar tid og krever en tålmodig eier. Hanner er ofte mye bedre å snakke enn hunnene. Gjenta f eks navnet på undulaten ofte og plutselig hører du at undulaten din sier sitt første ord.

Når er undulaten min kjønnsmoden

Hunnen er kjønnsmoden når hun er ca 7 måneder og hannen når han er rundt 10 måneder.

Må jeg gi vitamin og mineral tilskudd til undulaten?

Ja, undulatene må ha en liten blokk med kalk som inneholder både mineraler og jod. Den bør også få tilskudd av vitaminer og litt kraftfor.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Tags:

Andre dyr Fugl

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.