Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Revens dvergbendelorm

19 oktober 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer Andre dyr Ville dyr

Revens dvergbendelorm er en parasitt som blant annet forårsaker alvorlig leversykdom på mennesker. Hunder og andre dyr fra hundefamilien kan være bærer og såkalt endevert av denne parasitten. På fagspråk kaller vi denne parasitten for Echinococcus Multilocularis.

Parasitten er ikke farlig for dyrene. Ja, du hører riktig. Dessverre så kan denne være dødelig for mennesker. Det er viktig å vite at den smitter ikke fra menneske til menneske.

Livssyklusen til parasitten

Voksne parasitter oppbevarer seg i tynntarmen til endeverten (Rev, hund, ulv med mer). I tynntarmen skiller disse voksne parasitten ut masse egg som følger med avføringen til endeverten. Disse eggene er umiddelbart infeksiøse!

Mus, lemen eller andre små gnagere er mellomvert for denne parasitten. Mellomverten smittes av disse eggene, eggene klekkes og små larver tar seg gjennom veggen til tynntarmen og inn i sirkulasjonssystemet som tar dem videre til forskjellige organer.

I organene slik som leveren danner denne larven det vi kaller Hydatid cyster med navnet alveolær ekinokokkose som er en Hydatid sykdom.

Endeverten rev, hund, ulv eller andre dyr fra hundefamilien blir smittet ved å spise en mellomvert som har alveolær ekinokokkose.

Menneskene er en «tilfeldig vert». De inntar mat eller drikke forurenset av hundeavføring eller ved direkte kontakt med infiserte hunder. Larver dannes i tarmen hos mennesker og cyster blir til i leveren og kan spres videre til andre organer slik som hjernen, skjelett, lunger, hjerte med mer.

Hvor finner jeg denne rare sykdommen?

Denne sykdommen finner du nesten over alt i verden. Det er bare tre land i verden som har klart å utrydde sykdommen helt, disse landene er: Tasmania, Island og New Zealand.

Finnes denne sykdommen hos oss i Norge?

Ja, du finner sykdommen i nord-områdene og i norske territorier på Svalbard, den er ikke blitt påvist hos nordmenn eller i domestiserte hunder her i Norge.

Man ser følgende symptomer og tegn ved denne sykdommen

Denne sykdommen utvikler seg svært sakte ofte over tiår og det kan være få eller ingen plager om man har denne parasitten i seg. Siden cystene som oftest er å finne i leveren så kan man ha ubehag i området hvor leveren er lokalisert i kroppen.

De ulike symptomene viser seg ut ifra hvilke organer cystene har oppstått.

aniportrek

Hvilken behandling brukes om man har blitt smittet med revens dvergbendelorm?

Det er veldig vanskelig å behandle denne sykdommen, men det finnes fire ulike måter å behandle den på. Den mest vanlige er kirurgisk inngrep hvor man fjerner cystene under en operasjon, men dette kan kun gjøres dersom cystene lar seg fjerne enkelt.

En annen behandling er medikament behandling som dessverre har en dårlig effekt.

Ellers kan man tappe cysteinnholdet, tilsette væske som dreper parasitten og deretter gjenta tappingen. Denne metoden er risikofylt da man kan risikere at innholdet i cysten lekker og sjokk kan oppstå.

Den siste behandlings muligheten er bare å vente å se. Siden disse cystene vokser veldig sent så kan man vente å se og følge opp med jevnlig ultralyd diagnostikk.

Kan jeg som hundeeier bidra til at ikke min hund får denne parasitten?

Ja, du som hundeeier kan enkelt og greit bidra til at parasitten ikke kan smitte oss mennesker i Norge.

Når du reiser til utlandet med hunden din og skal hjem igjen til Norge så må du sørge for at hunden får behandling med riktig dose ormekur som inneholder stoffet praziquantel. Denne ormekuren må bli gitt 24-120 dager før ankomst til Norge.

Vi dyrleger anbefaler også at det gis en ny ormekur etter at hunden har ankommet Norge til tross for at dette ikke er et krav fra Mattilsynet.


Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Kilder:

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.