Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Reise med dyr til utlandet

13 august 2020- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere

I dagens samfunn er det veldig vanlig at vi reiser sammen med våre kjæledyr til utlandet. Det er flere ting vi må være klar over før vi drar av gårde over grensen. I denne artikkelen skal jeg fortelle litt om hva som er viktig når det gjelder det norske regelverket og litt generelle ting man bør være klar over når man er på ferie med sine firbeinte hunder og katter.

Forberedelsene

Det første man må sjekke er hva som er regelverket til det landet man skal reise til. Mange tenker at siden man reiser fra Norge som er et land fri for rabies og et land med få til ingen smittsomme sykdommer så har ikke andre land regler som gjelder for oss. Dette er feil! Det er derfor veldig viktig at man alltid sjekker med landet sitt Mattilsyn hvilke regler som gjelder for innreise med enten hund eller katt fra Norge. Man må også være klar over at det finnes land som har forbud mot enkelte hunderaser som er lovlige her hjemme, f. eks så er det forbudt med hunderasen Rottweiler i Israel.

Hvilke vaksiner må dyret mitt ta før vi reiser ut av Norge?

Her er det forskjellige regler som gjelder i de ulike landene. Stort sett så krever alle land at dyret ditt er rabies vaksinert. Det er ikke alle som krever at dyret ditt har blitt vaksinert mot de generelle sykdommene som vi vaksinerer mot her i Norge. Disse sykdommene jeg referer til på hund er: Valpesykevirus, smittsomt hepatittvirus, hundens adenovirus, hunde parvovirus og hundens parainfluensavirus. Sykdommene vi vaksinerer våre katter mot er følgende: Calicivirus, herpesvirus, panleukopenivirus og rhinotrakeittvirus.

Jeg vil anbefale alle som skal reise med dyrene sine til utlandet og alltid ta en tilleggsvaksine mot sykdommen Leptospirose. Dette er en forferdelig sykdom som også rammer oss mennesker. Denne sykdommen som er forårsaket av en bakterie kan man finne i norsk fauna på grunn av rottene. Dette er en mye mer vanlig sykdom i land med tropisk og temperert klima.reise med dyr til utlandet

Ormekur behandling

Stort sett alle land krever at dyrene fra Norge må ormekur behandles mot revens dvergbendelorm. Dette er en parasitt som man i Norge er veldig redd for skal etablere seg. Per dags dato er det ingen i den norske befolkningen som har fått påvist sykdommen, mens 6 personer i Sverige ble diagnostisert med sykdommen ekinokokkose i 2020

Hvilke regler gjelder for innreise til Norge med min hund?

Her varierer reglene alt etter hvor du kommer fra, du må alltid sjekke med Mattilsynet eller ta direkte kontakt med dem en stund før du skal dra. Generelle regler er:

  • Hunden må være eldre enn 3 måneder (gjelder ikke om du kommer fra Sverige).
  • Hunden må ha et EU/EØS pass, eller et offentlig helsesertifikat om hunden har oppholdt seg utenfor EU/EØS. Dette helsesertifikatet får du hos landet sitt Mattilsyn. Det må være stemplet av en offentlig veterinær.
  • Hunden må få behandling mot revens dvergbendelorm 24-120 timer før avreise. Alternativt kan du løpende behandle hunden maksimum med 28 dagers mellomrom og innenfor klokkeslettet for forrige behandling. Mer om denne type ormekursbehandling kan du få med å prate med din dyrlege.
  • Hunden skal ha en gyldig rabiesvaksinasjon. Her varierer reglene fra hvilket land du kommer fra. Det kan kreves en såkalt rabies titer test (blodprøve) før du får komme inn til Norge. Dette må du sjekke ut med Mattilsynet i god tid før avreise da disse titer testene i noen tilfeller kan ta flere måneder og laboratoriet som analyserer blodprøven må være godkjent av Norge.
  • Hunden må være ID merket. Du må alltid forsikre deg om at mikrochipen fungerer før du skal reise ut og inn til Norge. Noen ganger kan disse mikrochipene vandre i kroppen eller i svært sjeldne tilfeller bli deaktivert. Det er også viktig å huske på at ID-merking SKAL utføres før selve rabiesvaksinen.
  • Navnet på den som reiser med hunden skal være skrevet inn i passet til hunden.

aniportrek

Hvilke regler gjelder for innreise med min katt til Norge?

Reglene er stort sett de samme for hund og katt, eneste som er forskjellig er kravene til ormekur behandling mot revens dvergbendelorm. Dette kreves ikke på katt i og med at parasitten Ecinococcus Multilocularis befinner seg hovedsakelig i dyr fra hundefamilien. Du finner mer informasjon om reise med katt på Mattilsynet.no.

God tur!!

Da håper jeg du ble litt klokere i forberedelsene dine til avreise og husk alltid på å bruk et godkjent ektoparasittmiddel på hunden din under hele oppholdet i utlandet! Det finnes mange flere tropiske sykdommer som overføres fra bitt i fra små sandfluer og mygg.
God tur og god ferie fra dyrlegene i AniPort!

Kilder:

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.