Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Przewalski hest 

13 august 2020- 9 min read

Hest Hesteraser

Przewalski hesten er en utrydningstruet art som man finner i Mongolia. Denne hesterasen er den siste ekte viltlevende hesten i verden. Det er sagt at denne rasen er en fjern slektning et søskenbarn av den første tamhesten. DNA tester viser at de stammer fra deres felles fjerne slektning som levde for 500 000 år siden!

Navnet Przewalski kommer fra russiske Oberst Nicolai Przewalski som var på en oppdagelsesreise og fant hesten i Gobiørkenen rundt 1879. Arten ble senere identifisert som ukjent for de vestlige forskerne.

Litt fakta 

Przewalskihesten har 66 kromosomer sammenlignet med dagens tamhest som har 6kromosomer. Det mest usedvanlige er at de kan produsere fertile hybrid avkom med tamhesten. Hybriden som har 65 kromosomer ligner svært mye på Przewalski hesten og eneste måten å identifisere om de er en ren Przewalskihest eller en hybrid (krysning mellom tamhest og przewalskihest) er ved å utføre kromosom testing.  

Przewalskihesten har kallenavnet «Takhi» som betyr «Ånd» i Mongolia.  

Fysisk beskrivelse av en Przewalski hest

Det er sagt de er små og tettvokst. De kan minne om den norske fjordhesten. De har en kraftig beinbygning, med et stort hode, tykk nakke og korte bein. De er dun farget med sort stående man og ingen lugg. En mørk stripe følger ryggen fra manen bakover til halen. Beina er mørke nederst med zebra striper bak knærne. Hoppen går drektig i 11-12 måneder før den føller.

Størrelse 

Mankehøyden varierer fra 1.30 til 1.50 meter og de veier mellom 250 til 360 kg. 

aniportrek

Habitat 

En gang befant Przewalskihesten seg i hele Europa og Asia. Konkurransen mellom mennesker, miljø og husdyr gjorde at hesten beveget seg østover til Asia og dessverre ble den viltlevende Przewalskihesten til slutt helt utryddet. Noen dyrehager hadde denne rasen værende hos seg i fangenskap som gjorde at de klarte å restituere villhesten. Nå til dags trives villhesten i sitt naturlige habitat som er Mongolia, her formeres den fritt i naturen. Det er blitt igangsatt et program som skal sikre artens framtid. Per januar 2008 var det omkring 325 frittlevende Przewalskihester i Mongolia. I tillegg til dette finnes det omkring 120 slike villhester som brukes i avl av kinesiske myndigheter.

Przewalski hest

Matvaner 

I naturen beiter Przewalskihesten på gress og blader fra ulike busktrær. De behøver å drikke mye vann på grunn av deres fordøyelsessystem. 

Flokkdyr 

Arten lever som flokkdyr bestående av mange hopper, deres føll og en dominerende hingst. Flokkene er som oftest små i størrelsen. Det kan også være flere unghingster i flokken, disse hingstene kan kun parre seg med hoppene dersom de beseirer den dominante hingsten i flokken. Når hingst avkommene i flokken blir kjønnsmodne så jages de ut mens hoppene blir i samme flokk opptil flere år. 

Levealder 

De kan bli opp til 36 år gamle.  

Reproduksjon og utvikling 

Tamhesten har deres brunstsyklus omkring vår og sommer. Svært lite er kjent rundt den kompliserte brunstsyklusen til Przewalskihesten. Noen dyrehager har rapportert om befruktningsproblemer som har ført til at svært få Przewalskiføll har blitt født i fangenskap. 

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.