Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Øyebetennelse hos dyr

19 oktober 2020- 2 min read

Veterinærens råd

Øyebetennelse også kalt øyekatarr er definert som en infeksjon i øyets slimhinne som heter konjunktivitt eller i øyets hornhinne som heter keratitt. Øyets slimhinne dekker innsiden av øyelokkene og strekker seg hele veien til over det hvite på øyeeplet. Hornhinnen er den klare halvkulen som sitter over pupillen.

En infeksjon i øyet kan bli til en betennelse, det er forårsaket av mikroorganismer utenifra slik som sopp, bakterier, parasitter eller virus. En infeksjon opptrer når motangrepet mislykkes og kroppen ikke klarer å bekjempe de inntrengende mikroorganismene.

Hvorfor får dyret mitt infeksjon i øyet sitt?

I de aller fleste tilfellene så ligger det en bakenforliggende årsak til at infeksjonen (bakterier/virus) oppstår sekundært. På hund kan det være alt fra:

 • Keratoconjunctivitis sicca

Dette kan oppstå på grunn av nedsatt tårekvalitet på grunn av tette eller trange tårekanaler. Øynene blir tørre og oppblomstring av bakterier eller andre mikroorganismer kan forekomme.

 • Entropion/Ektropion

Her snakker vi om øyenlokk som kan vende innover eller utover. Dette forårsaker en irritasjon på øyet.

 • Traume

Katter kommer oftere borti slåsskamper enn hunder, det hender at de får en klo på øyet som kan skade øyet. Når en skade oppstår så åpnes det opp for at bakterier kan forårsake en infeksjon sekundert til skaden.

 • Primære bakterier, parasitter eller virus
 • Tette tårekanaler

Dette er vanlig på hester som har lange tårekanaler og det hender det samler seg støv eller annet som kan blokkere kanalene og da må de spyles opp av dyrlegen.

aniportrek

Symptomer på øyebetennelse

 • Slimhinnene på innsiden av øyet er rødere enn normalt
 • Slimhinnene kan være hovne
 • Selve øyet er rødt
 • Kniper igjen øyene
 • Gul/grønt puss
 • Klør/gnir seg oftere i øynene

I veldig mange tilfeller ligner symptomene på øyebetennelse hos dyr flere andre øyesykdommer. Derfor er det svært viktig at en dyrlege alltid sjekker dyret ditt dersom du mistenker det har en infeksjon på øyet sitt.

kanin øyeDet er viktig at dyrlegen tar en grundig sjekk av begge øyene da de kan få de mer alvorlige sykdommene som uveitt og hornhinneskade.

Diagnose

Det er viktig at dyrlegen tar en grundig sjekk av begge øyene da de kan få de mer alvorlige sykdommene som uveitt og hornhinneskade.

Dyrlegen sjekker først begge øyene visuelt før de bruker noen instrumenter og tar flere tester. Det kan være de må sjekke tåreproduksjonen eller farge hornhinnen for å se om det er skade etter et akutt traume. Øyenlokkene sjekkes grundig, slimhinner sjekkes for fremmedlegeme og alle strukturene i øyet sjekkes med et eller flere instrument, i tillegg kan det gjøres en trykk test.

Husk at forskjellige dyreklinikker kan ha ulike fremgangsmåter, men alle dyrlegene har et og samme mål og det er og gi dyret ditt den beste og riktige behandlingen.

Behandling

Behandlingen er avhengig av alvorlighetsgraden. Noen betennelser kan være milde og krever derfor en mildere behandling mens andre kan være mer komplekse. Dersom dyret ditt har en mild form for øyebetennelse så kan det være greit å behandle hjemme med fysiologisk saltvann. Dersom betennelsen har blitt mer alvorlig så gis det antibiotika og smertestillende. Behandlingen er avhengig av diagnosen og øyet er kompleks sammensatt så det kan hende du må behandle med mer enn bare en medisin type for å få øyet under kontroll.

Husk å spørre om hjelp til å vise hvordan du skal dryppe øyet mens du er på veterinærkontoret. Det er viktig å gå til kontrolltimer under og etter behandlingen dersom det er en alvorlig betennelse. Gi beskjed til dyrlegen om du ser forandringer underveis i behandlingen som ikke er som normalt.  

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.