Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Miniatyrhestens historie

19 oktober 2020- 2 min read

Hest Hesteraser

Miniatyrhesten ble først oppdaget rundt 1600 tallet og senere ble de kjæledyr for de kongelige. Denne hesten var mye brukt i kull gruvene i England og andre steder i Europa. Den minste typen er Falabella, deretter kommer den amerikanske miniatyrhesten og videre, shetlandsponni.

Miniatyrhesten idag

I dagens samfunn er miniatyrhesten mye brukt som førerhest for svaksynte og blinde i USA. De er også gode til å bruke på eldre, barn med spesielle behov, rusmisbrukere eller mennesker med psykiske problemer. Dette er fordi hestenes fluktinstinkt er blitt avlet bort, og at de derfor er spesielt egnet til å jobbe med mennesker. De har lang levealder, og den eldste kjente miniatyrhesten ble hele 50 år.

Mankehøyden til en miniatyrhest er vanligvis mellom 86-97 cm mens på en Falabella er mankehøyden mellom 76-86 cm. Falabella stammer fra Argentina og rasen har blitt mikset inn i den amerikanske miniatyrhesten.

I USA har de registrert en egen rase, Amerikansk miniatyrhest, dette har de også gjort i Storbritannia, Britisk miniatyrhest. De kommer i alle slags farger, de er vennlige og veldig sterke. De blir for det meste brukt til kjøring, utstilling og som selskapsdyr. De er utmerket til å bruke til barn og er kjent for å være veldig lærevillig.

Helseutfordringene blant miniatyrhesten

De er som oftest veldig friske, bortsett fra noen helseutfordringer. Noen av helseutfordringene som man ser blant miniatyrhesten er overvekt på grunn av stor appetitt og munnhule problemer slik som under-, overbitt. Disse små hestene har like mange tenner som store hester, men de har dette antallet tenner i en liten munn. Kombinasjonen med stor appetitt og dårlige tenner fører ofte til at miniatyrhesten sliter ofte med kolikk. De har dessverre også flere utfordringer med følling på grunn av størrelsen sin.

aniportrek

Miniatyrhestene og deres bruk

De ser ut som små hester. De har godt med muskler og små uttrykksfulle hoder. De mest populære miniatyrhestene er de som ligner på engelsk fullblods og arabere. I og med at disse minihestene er veldig medgjørlige så er det flere som kjøper dem som gave til barn. I mange tilfeller blir disse minihestene bare plassert i en hage eller garasje. Det er viktig å tenke over at det er en hest og en hest trenger en eier som har kompetanse og forståelse. Hester er flokkdyr og skal derfor alltid ha selskap av en annen hest. Det betyr at det ikke er greit å plassere en miniatyrhest i en garasje eller en hage alene.

Det å bruke miniatyrhesten som terapihest blir sett på som veldig positivt. De lever lenger enn en hund i tillegg er det lettere å bruke hest blant muslimske mennesker da hunder blir sett på som urene.

Kort oppsummering

Rent oppsummert så er dette en kjekk hest og eier. Det er noen likheter mellom miniatyrhesten og den vanlige hesten slik som at de er begge utsatt for overvekt. Det er viktig å tenke at måltidene skal stå i stil med størrelsen og aktiviteten til hesten. Husk å sjekke munnhulen ofte på miniatyrhesten og alltid la den ha en annen hest som selskap.


Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.