Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Kolikk hos hest

13 august 2020- 2 min read

Hest Hestesykdommer

Kolikk er en sykdom som mange hesteeiere opplever som svært traumatisk. Denne sykdommen kan oppstå veldig lett på hest siden hesten sitt fordøyelsessystem er svært ømfintlig. Tarmsystemet til hesten er langt og noe kronglete i forhold til andre dyrearter.

Hva er kolikk?

Begrepet kolikk betyr så mangt, så man sier egentlig at kolikk er når man har vondt i magen av ulike årsaker, ikke bare tarmrelaterte grunner.

Hvorfor oppstår kolikk?

Kolikk oppstår fordi tarmsystemet ikke fungerer som det skal. Det kan være en brå endring i maten som gjør at tarmfloraen forandrer seg og hesten får en opphopning av gass. Mye gass i tarmene gjør at tarmen utvider seg som igjen fører til strekksmerter og hesten viser symptomer på gasskolikk.

Andre grunner kan være for lite inntak av vann som man ofte ser på vinterhalvåret, avføringen blir hardere og siden hesten har et litt kronglete tarmsystem så kan mat lett sette seg fast og man har en forstoppelse.

aniportrek

Det er heller ikke så uvanlig at hester får kolikk på grunn av parasitter. Disse innvollsormene slik som spolorm hoper seg opp i antall og blokkerer tarmen som gjør at hesten ikke får ut avføringen sin. Dette fører til mer alvorlige kolikksmerter. Denne typen kolikk ser man som oftest hos føll eller unge hester. Det finnes andre parasitter som også fører til kolikk hos hesten slik som bendelormen. Bendelormen forstyrrer tarmmotorikken til hesten.

Dårlige tenner fører til at hesten tygger dårligere som igjen kan føre til forstoppelse. Derfor er det viktig at hesteeiere alltid utfører en årlig tannkontroll hos dyrlegen.

Som oftest er de vanligste årsakene til en kolikk mindre alvorlige kramper i tarmen. Denne formen for kolikk er lettere å behandle for oss dyrleger da det lar seg behandle med smertestillende og krampestillende medisiner.

kolikk hos hest

Hva er symptomene på kolikk hos hest?

 • Sparker seg i buken
 • Ruller seg oftere
 • Puster fortere
 • Henger med hodet
 • Trekker munnviken bakover og snur hodet mot buken
 • Nedsatt eller ingen matlyst
 • Vifter og løfter oftere med halen
 • Lite til ingen avføring
 • Diare
 • Økt puls

Hva kan jeg som eier gjøre mens jeg venter på dyrlegen?

 • Hold hesten i lett bevegelse, leie den rundt i skritt, men pass på at hesten får pauser.
 • Pass på at underlaget hvor hesten ruller seg er mykt.
 • Mål kroppstemperaturen som normalt skal ligge på mellom 37,5 – 38 grader.
 • Kontroller pulsen og pusten.
 • Kontroller tarmaktivitet.
 • Sjekk om hesten har urinert.

Hvordan behandles kolikk hos hest?

Behandlingen veterinærer utfører er avhengig av hvilken typer kolikk hesten har. Generelt sett så behandler vi veterinærer på følgende vis:

 • Få i gang tarmmotorikken
 • Hindre uttørking og sjokk
 • Lindre smerten
 • Operasjon

Hvordan forebygger jeg hos hest kolikk?

Det er flere måter du som eier kan forebygge kolikk. Det aller viktigste er at du alltid sørger for at hesten din har tilgang til rikelig med friskt vann og at dette vannet er temperert i de kalde periodene av året.

Sørg for at hesten din har mat av god kvalitet, muggent høy vil kunne forstyrre den normale tarmfloraen til hesten.

Unngå overbelastning av fordøyelsessystemet og gi små mengder av mat med et høyt energiinnhold.

Husk at hesten din skal ha rikelig med mosjon og gi regelmessig parasittbehandling.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.