Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Forfangenhet

19 oktober 2020- 2 min read

Hest Hestesykdommer

Forfangenhet er en sykdom i hoven. Det er en betennelse i hovens lamellag. Både hester og kyr kan få forfangenhet. På hest er forfangenhet som oftest overrepresentert i perioden mai til september, men hestene kan bli rammet året rundt.

Ponni er mer utsatt for forfangenhet enn hest, kroppsvekt og hovens utforming har mye å si for utvikling av forfangenhet. Forfangenhet er svært smertefullt og krever rask og riktig behandling, ofte over lenger tid.

Hovens oppbygning

Hoven vokser ca 8-10mm i måneden. Den er bygget opp med at den har en ytre vegg også kalt hovveggen. Denne veggen er beskyttet av et vanntett lag som kalles glasurlaget. Den er uten følelser akkurat som neglene våre. På innsiden av hovveggen finnes det et mer sensitivt lag som heter lamellag (blader).  Funksjonen for lamellaget er at de skal klare å støtte hovbeinet som er inni hoven og på den måten klare å bære hele vekten til hesten. Sålen er buet og tar imot støt ovenfra. En velformet såle skal ikke ta nedi bakken. På undersiden av hoven og rundt kanten på hoven der sålen grenser mot hovveggen går den hvite linje. Draktgropene dannes ved at sålen buer seg fint innover mot strålen. Høvene på frembeina til hesten er rundere enn høvene på bakbeina.

Hva er funksjonen til hoven

En hov skal bære vekten til hesten, dempe støt, gi godt fotfeste, tåle slitasje og pumpe blod. Strålen, hjørnestøttene og hovranden bærer hestens vekt ned mot bakken. I det hesten trår ned beinet sitt så trykkes balleputene på den måten at draktbrusk og draktveggen utvides med en halv til to millimeter. Dersom hesten har en unormal form på hoven, blir beskjært feil eller har feil beinstilling så vil hovspillet kunne bli forstyrret.

HestehovEn hov skal bære vekten til hesten, dempe støt, gi godt fotfeste, tåle slitasje og pumpe blod.

Hva er forfangenhet?

Det er en hovsykdom som kan komme av forskjellige årsaker. Lidelsen er svært smertefull og blodtilførselen i hoven endres. Den endringen i blodtilførselen fører til at det oppstår betennelse i lamellene. En av lamellene sine viktige oppgaver er å holde hovkapselen forbundet med hovbeinet. Betennelse i lamellene fører til at hovens struktur svekkes og i verste fall kan hovbenet rotere eller synke ned i hoven. Det aller verste som kan skje er at hovbeinet bryter gjennom hovsålen.

aniportrek

Årsaker til forfangenhet

Det er flere grunner til at en hest blir forfangen. De hestene eller ponniene som er overvektige eller tidligere har hatt forfangenhet er som oftest mest utsatt.

Ellers kan andre grunner være:

 • Bakterielle forgiftninger
 • Akutt kolikk
 • Metritt
 • Forspisning på kraftfor
 • Overvekt
 • Problemer med følling
 • Ubalanse i blodsukkeret
 • Hardt arbeid på fast underlag

Symptomer på forfangenhet?

 • Feber
 • Svetter
 • Varm over hovevegg og kronrand
 • Sterk puls over pipen
 • Skifter vekt mellom beina oftere
 • Nekter å bevege seg fremover, spesielt på hardt underlag
 • Stiller seg med forbeina foran seg og setter bakbeina inn under kroppen for å avlaste smerte

Behandling

I den akutte fasen vil veterinæren behandle hesten ut fra symptomer, det kan være smertestillende og i noen tilfeller også intravenøs væskebehandling. Veterinæren vil ta røntgenbilder for å dokumentere alvorlighetsgraden og hovslageren vil kunne bruke disse bildene i tiden fremover når han eller hun skal korrigere hovbeinet ved skoing.

Hesten skal ha hvile, stå på mykt underlag slik at den kan avlaste høvene sine. Ikke gi hesten noen form for kraftfor, den skal kun ha høy i små mengder og helst hengende høyt slik at den slipper å bøye seg ned. Høvene og pipen skal kjøles ned og du må unngå transport da det vil belaste høvene ytterligere.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.