Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hvorfor spiser hunder gress?

11 mai 2020- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Noen hunder elsker å spise gress, og spiser det daglig. Mens andre hunder spiser gress av og til. Gress-spising er heldigvis ikke noe å bekymre seg over. Hvis hunden din går fra å aldri, eller sjeldent spise gress, til å plutselig spise mye gress, skal man kanskje ta en tur til veterinæren. På lik linje med at man bør være litt mistenksom på alle bråe og plutselige endringer i adferd. Men hvorfor spiser hunder egentlig gress?

Sult og metthetsfølelse kan være faktorer

Vi vet egentlig ikke så veldig mye om denne adferden i domestiserte hunder, og det finnes få studier som gransker denne adferden. En studie fra 2007 konkluderte med at sultfølelse kunne ha noe med saken å gjøre, da hundene i studien spiste mer gress før de hadde spist maten sin, og mindre gress utover dagen. Gress kunne sees på som en matkilde, da hunden spiste mindre gress når de var mette. I tillegg konkluderte de med at gress-spising ikke var et tegn på sykdom, da alle hundene i studien var helt friske, og alle allikevel spiste gress hvis dette ble tilbudt. Hvis du er interessert i å lese denne studien, kan du gjøre det her (link).

mathis-jrdl-8eUWlf86RNI-unsplash

Hunder er åtseldyr

Hunder er verken kjøttetende karnivorer (som katten), eller planteetende herbivorer. Hunden trenger næringsstoffene sine fra både planter og kjøtt. Og blir omtalt som en «omnivore», eller «alteter». I titusener av år har disse altetende åtseldyrene slukt i seg «hvasomhelst» når de kommer over det – så lenge det dekket det daglige behovet av forskjellige næringsstoffer. En teori som prøver å forklare hvorfor hunder i dag spiser gress, er at hundens forfedre ville ofte sluke byttet sitt helt, inkludert mage og mageinnhold. Hvis byttet var en herbivor, ja så fikk den i seg plantenæringsstoffene ved å rett og slett sluke i seg plante-eterens «siste måltid». Hunder i dag spiser ikke så ofte byttedyr, heldigvis, og får dermed i seg disse næringsstoffene på annet vis – feks ved å spise gress.

Men hunden min kaster alltid opp etter den har spist gress!

Noen hunder spiser gress, for så å kaste opp etterpå. Selv om du er vant med at hunden din gjør dette, så er det kun mellom 8 og 22 % av hunder som kaster opp etter at de har spist gress. Ifølge denne studien fra 2008 (link). Forskerne i denne studien konkluderte med at inntak av gress ikke var forbundet med magetarmsykdommer, og kunne ikke helt forklare denne adferden. En teori var at dette var en adferd «arvet» av hundens forfedre.

Selv har jeg en hund som spiser litt gress regelmessig, og en hund som spiser mye gress av og til, for så å brekke seg og kaste opp etterpå. Den sistnevnte er sjeldent syk rett før, eller etter denne adferden. Så jeg har aldri forbundet dette med at hun føler seg syk, eller uvel i forkant. Det kan rett og slett være en atferd hun har arvet etter forfedrene sine.

aniportrek

Uansett årsak så kan vi konkludere med at gress-spising er en vanlig og normal adferd. Og kanskje de rett og slett bare liker smaken?

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Kilder:

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.