Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Bittsår på katt

13 oktober 2020- 2 min read

Katt Veterinærens råd Tips til katteeiere

Bittsår er den vanligste årsaken til sår hos katt, og de fleste katteeiere har nok vært borti dette en gang eller to. Noen katter havner oftere i slagsmål med andre katter, og er hyppige besøkende på sin lokale dyreklinikk.

Hvorfor slåss katter?

Katter er territorielle dyr, og slåss med andre katter for å beskytte eller utvide territoriet sitt. Anslagsvis oppstår over 90% av sårskader hos katt på grunn av bitt fra en annen katt, mens bitt fra hund eller andre smådyr (som for eksempel rotter) forekommer langt sjeldnere.

Ukastrerte hannkatter vil ikke bare beskytte territoriet sitt, de vil også stadig prøve å utvide området sitt. Hunnkatter og kastrerte hannkatter vil også beskytte territoriet sitt, men vil i mindre grad prøve å erobre andre katters områder, og har som regel et mye mindre område rundt bostedet som sitt område. Frekvensen av slåsskamper avhenger dermed av hvor mye katter det er i et nabolag, og hvor mange av disse er ukastrerte hannkatter. En nyinnflyttet katt i et nabolag vil også forstyrre den eksisterende balansen, og man kan i slike perioder oppleve at det blir mer slåssing.

Hva skjer etter at en katt har blitt bitt?

Ofte er skadene mer omfattende enn det man kan se på utsiden. Når en katt biter perforeres huden og man får små men dype sår i huden. Disse hullene lukkes ganske raskt på overflaten, noe som i praksis fanger bakterier fra kattens munn i underhuden på offeret, hvor de multipliserer seg raskt. Infeksjonen kan gå uoppdaget i flere dager.

Symptomer

Hevelse og smerte over området kommer vanligvis etter et par timer etter bittet. Senere vil det ofte dannes en hevelse eller byll med puss, og katten mister matlysten og får feber. Vanlige steder å få bittsår er på hodet, fremføttene, og ved halebasen. Hvis bittskaden er i foten kan katten halte. Katter vil også gjerne drive «overdevent» pelsstell over området hvor skaden oppstod, så hvis du kjenner katten din sine rutiner godt kan du oppdage skader eller sykdom ved å oppdage unormal adferd.

Behandling

Man skal alltid oppsøke veterinær hvis kattens almenntilstand er endret eller man mistenker bittsår og/eller feber. Bittskader nær ledd eller over bryst- og bukhule skal alltid sees på av en veterinær. Veterinæren vil undersøke sårene nøye for å utelukke at det finnes større lommedannelser under huden eller dypere skader til bryst- eller bukhule. Hvis bittskadene er på beina eller nær ledd må man utelukke spredning til ledd og ben.

Sårene renses og skylles med saltvann, flere ganger. Bittsår sys som regel ikke sammen, da det er viktig at sårvæsken dreneres og såret leges innenfra. Katten vil få smertestillende og betennelsesdempende, og i alvorlige tilfeller vil den også få antibiotika.

aniportrek

Hva kan man gjøre selv?

Enklere bittsår kan ofte heles av seg selv, hvis de holdes rene og såråpningen holdes åpen slik at såret kan heles innenfra. Man bør da barbere bort pelsen over og rundt såret, og rense det daglig med fysiologisk saltvann. Katten bør få på seg en krage som hindrer den i å slikke på såret, og den må holdes innendørs til såret er helt leget.

Husk at man skal alltid oppsøke veterinær hvis kattens almenntilstand er endret eller man mistenker bittsår og/eller feber. Bittskader nær ledd eller over bryst- og bukhule skal alltid sees på av en veterinær.

Hvis du ikke skal bruke katten din i avl så bør den kastreres (av flere årsaker!), da man kan få et mye fredeligere nabolag om alle kattene er kastrert.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.