Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Vaksiner til katt

12 oktober 2020- 2 min read

Katt Veterinærens råd

Vaksiner spiller en kritisk rolle i å beskytte katten din mot alvorlige sykdommer. Ved å vaksinere katten din bidrar du også til å holde det totale smittepresset lavt. Her tar vi for oss hvilke sykdommer man vaksinerer mot i Norge, og vi prater også litt om hvordan vaksiner fungerer.

Hvordan beskytter vaksiner mot sykdom?

For å forstå hvordan vaksinene fungerer, er det greit å kunne litt om kroppens immunsystem. Enkelt forklart består kroppens immunforsvar av to hoveddeler; det uspesifikke forvaret (medfødt), og det spesifikke forsvaret (ervervet). Dette gjelder både for hunder, katter, mennesker og andre pattedyr. 

Det uspesifikke forsvaret fungerer sammen med hud og slimhinner som kroppens første forsvarslinje mot patogener. Det besår av ulike celletyper og proteiner som beskytter kroppen vår, ved for eksempel å «spise opp» inntrengende bakterier.

Det spesifikke forsvaret gir en mer effektiv og sterkere respons, og består av celler kalt lymfocytter. Det er mekanismer i det spesifikke immunforsvaret som gjør at vi kan bli immune mot visse sykdommer. Dette skjer ved at lymfocyttene «husker» det sykdomsfremkallende stoffet (antigen fra virus eller bakterie) etter å ha blitt angrepet av det en gang tidligere. Neste gang man får samme bakterie eller virus inn i kroppen, er disse cellene blitt eksperter på å bekjempe akkurat denne inntrengeren. Man har fått immunitet.

Vaksiner inneholder antigen som ligner på antigenene til sykdommene vi vaksinerer mot. Man lurer dermed kroppen til å danne «huske-celler», uten å fremkalle sykdommen. Neste gang man møter på viruset, reagerer det spesifikke immunsystemet raskt og effektivt, og slår ned inntrengerne før det har fått utviklet seg sykdom. Ganske genialt, i grunnen.

Hvorfor vaksinerer vi?

Vaksinasjon er dermed en enkel og effektiv måte å forhindre sykdom på. I Norge er vi veldig flinke til å vaksinere hundene våre, og vi har derfor et veldig lavt smittepress av de tre hundesykdommene vi vaksinerer mot. Vi har en vei å gå før vi har like god vaksinedekning på kattene våre, og derfor er ikke disse sykdommene uvanlige selv i Norge.

vaksine for kattenHva vaksinerer vi mot i Norge?

Vaksiner til katt kan deles inn i kjernevaksiner og tilleggsvaksiner. Kjernevaksinene er de vaksinene alle katter bør ha, mens tilleggsvaksiner avhenger av om man skal ut å reise med katten.

Kjernevaksiner til katt i Norge:

- Kattepest (Felint panleukopenivirus)
- Katteinfluensa (Felint calicivirus og felint herpesvirus type 1)

Tilleggsvaksiner:

- Rabies (hvis reise til utlandet)

Både kattepest og katteinfluensa er svært smittsomme sykdommer. Kattepest er en alvorlig sykdom som kan være livstruende. Katteinfluensa gir øvre luftveisinfeksjoner, og er en relativt vanlig sykdom, spesielt der mange katter bor sammen.

aniportrekNår skal katten vaksineres?

Grunnvaksinasjon av katter gjøres i to omganger for å oppnå god nok beskyttelse:

1. Første vaksine kan settes fra katten er 11-12 uker gammel
2. Påfyll av vaksine skjer 3-4 uker senere
3. Deretter vaksineres katten årlig mot katteinfluensa og hvert 3. år mot kattepest.

Det gjøres alltid en generell helsekontroll ved hver vaksinasjon, der veterinæren sjekker katten din fra nese til haletipp. Alt fra tenner og munnhule, til øyne, hjerte, lunger, hud, pels og ledd med mer undersøkes. Denne årlige kontrollen er svært viktig, og kan være med å fange opp sykdommer på et tidlig stadium.

Det er også et krav om at katten er oppdatert på alle sine vaksiner hvis den skal i kennel, eller skal passes på av en av våre verter hos AniPort.

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.