Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Lopper hos hund og katt

12 oktober 2020- 2 min read

Katt Veterinærens råd Hund

Både dyr og mennesker kan bli smittet med lopper. Lopper er små parasitter som suger blod. De har ikke vinger, men har noen lange og kraftige hoppebein. De er bærer av mange sykdommer slik som bendelorm og svartedauden. Det er vanlig at lopper som lever på hunder og katter trives på mennesker.

Litt fakta om lopper

Den vanligste loppen her i skandinavia er Ctenocephalides felis som vi finner hos både katter og hunder. Grunnen til at katteloppe-arten er mer vanlig enn hundeloppe-arten, er at den er mer tilpasningsdyktig til forskjellige dyrearter, og at den trives veldig godt i tørt innendørsklima.

Loppene er mer vanlig å finne på sommeren, men dersom loppene har kommet seg er innendørs, lever de der året gjennom.

Er loppene synlige på hunden eller katten min?

Ja, du kan se dem. De er relativt store parasitter, og det mest gjenkjennelige er deres sorte avføring. Loppene kan være mellom 1-3 millimeter store. Hunnene er større enn hannene, og de er ofte mørkebrune til sorte i fargen, har flat kropp, og lange bakbein som gjør at loppene kan hoppe oppimot 30 cm i lengde.

Livssyklusen til lopper

Lopper finner sin vert, en hund eller katt i dette tilfellet, og suger blod. Når den suger blod tilfører den dyret et histamin-lignende produkt som er grunnen til at dyret klør mye.

Lopper parrer seg, og etter noen dager legger de eggene sine som er hvite og synlige for oss mennesker. Disse eggene faller av pelsen, og legger seg rundt i omgivelsene våre. Eggene klekkes til larver etter noen dager.

Larvene er lyssky, og gjemmer seg hvor det er mørkt. De lever på loppeavføringen, og utvikler seg etter hvert til en kokong, som kan ligge i dvale over lenger tid. Inni denne kokongen utvikler larven seg til en voksen loppe. Den klekker seg ut av kokongen ved å reagere på eksempelvis vibrasjoner når et pattedyr er i nærheten. Deretter hopper dem på ny hund eller katt, og livssyklusen er ferdig.

Hvordan vet jeg at hunden eller katten min har lopper?

Du som eier kan se forandringer i huden. Det kan være utslett, hårtap etter kløe og tygging i pelsen. Dette ser man som oftest over flanke, rygg, bakdel, og hale. Loppene kan skimtes krypende gjennom pelsen på hunden eller katten. Du kan også observerer sort loppeavføring på hunden eller katten din sin hud.

Diagnose

Lusekam fås kjøpt på apoteker. Du kan lete etter lopper ved å legge et ark under hunden eller katten, mens du grer gjennom pelsen. Dersom du ser sort loppeavføring, kan legge avføringen på papiret. Deretter drypper du en liten dråpe vann på loppeavføringen, og du ser at fargen skifter fra sort til rød-brun. Dette er blodet fra hunden eller katten som er å finne i avføringen til loppene.

Hvis du opplever at hunden eller katten din gjennomgår symptomene som er nevnt, bør du dra til veterinæren. Veterinæren vil tar en prøve av pelsen eller huden, og undersøker prøven i mikroskop. Med dette kan veterinæren finne den spesifikke type loppe katten eller hunden din har, og finner ut av hva som er riktig behandling derfra. 

aniportrekBehandling av lopper hos hund og katt

Dersom kjæledyret ditt har katte- eller hundelopper, får hunden eller katten din en behandling i form av væske på huden eller en tyggetablett. Denne medisinen hindrer at det klekker nye egg. Du som eier blir informert om hvordan du kan rengjøre miljøet kjæledyret ditt lever i. I mange tilfeller er det beste du kan gjøre å leie skadedyrbekjempere til å hjelpe deg.

Kilder:

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.