Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Katten tisser inne!

12 oktober 2020- 3 min read

Katt Tips til katteeiere

Hjelp! Katten min tisser inne!
Hvis katten tisser inne  og gjør fra seg andre steder i huset, er dette en adferd man absolutt ikke vil skal bli til en vane. Men hvorfor gjør katten din dette, og hvordan kan man få bukt med problemet? Vi gjennomgår en del av de vanligste årsakene.

Medisinske årsaker

Det første man bør gjøre hvis katten plutselig begynner å urinere utenfor kattedoen, er å bestille en time hos veterinæren din. Veterinæren vil gjøre en full undersøkelse og prøve å utelukke medisinske årsaker til dette, og vil kunne komme med råd og tips til hvordan håndtere situasjonen. Vanlige blod- og urin-prøver kan utelukke de fleste medisinske årsakene. Sykdommer som kan forårsake at katten urinerer utenfor kassen kan være urinveisinfeksjon, nyresykdom, eller diabetes, men også andre sykdommer som medfører smerte eller ubehag kan ha skylden.

Skitten kattedo

Katter er renslige dyr. Så renslige faktisk, at de ofte velger å gå et annet sted enn i kattedoen hvis du er litt for avslappet med å rense ut av denne.

For å holde kattedoen ren må du rense ut av denne daglig, eller flere ganger daglig. Spesielt hvis du har flere katter. Bytt ut kattesanden, og gjør en grundigere vask med få ukers mellomrom. Jeg kan anbefale å bruke klesvaskepulver når man vasker ut av kattedoen, eller andre vaskemidler som inneholder enzymer. Samt å desinfisere etterpå. Husk å skyll bort all såpe og pass på å ikke bruke noe som er giftig for din katt.

Husk at katten din har mye bedre luktesans enn deg og meg. En do som ikke ser eller lukter så verst for oss kan lukte vemmelig for katten din. Spesielt hvis du har flere katter som bruker samme do – tenk så ille det er å lukte på sitt eget avfall, om ikke andre sitt?

Kattedoen er vanskelig å komme til

Jeg husker en kunde en gang som hadde kattedoen på badet. Der var det fint og varmt med kabler i gulvet, samtidig som det passet veldig godt å ha «doen på doen». Etter litt prat og graving ble kunden etter hvert obs på at han kanskje ikke var så flink til å la baderomdøren stå åpen, spesielt på vinteren, når han ville holde varmen inne på badet. Han trodde ikke dette egentlig var et stort problem allikevel, for katten var så flink til å gi beskjed når den ville inn på badet. Men kunne du tenke deg å alltid måtte be om nøkkelen til toalettet hver gang du måtte gå? Og hva med alle de gangene eier ikke var hjemme?

Eller har du en gammel katt som er litt stiv i leddene? Kanskje kantene på doen er for høye og det er vondt for den å hoppe oppi.

Kattedoen må plasseres i en del av huset der katten oppbevarer seg, men uten for mye trafikk og støy. Hvis man har flere barn i hustanden og barn, venner av disse og bekjente flyr inn og ut dørene hele dagen, skal selvsagt ikke kattedoen stå i gangen.

aniportrek

Kattesanden

Ikke alle typer kattesand vil passe for alle typer katter. Katter kan være litt av noen individualister når det kommer til hvilken type sand de foretrekker. Noen mener at kattunger lærer av kattemor hvilken sand de fortrekker. Det kan dermed bli et problem hvis man plutselig bytter over til en ny type sand. Man må rett og slett kanskje prøve seg frem når det gjelder å finne den beste sanden for sin katt.

Sand bør heller ikke lukte. Kom over en kattesand en gang som luktet appelsin!? Har du noen gang truffet en katt som ikke rynker på nesen hvis den får et sniff av appelsinskall? Da kan man vel tenke seg at den heller ikke har særlig lyst å gå på do til en lukt av appelsin.

Flere katter i husstanden

Det forekommer oftere at katter tisser utenfor kassen i hjem med flere enn en katt. Årsaken til dette kan være multifaktorell, men kan henge sammen med hierarki, stress, eller misnøye med å dele do. Man skal alltid ha flere doer hvis man har flere katter. En gyllen regel er 1,5 kattedoer per katt. Så hvis du har 2 katter, bør man ha 3 doer. Bruk skjønn og sunn fornuft; bor man i en liten leilighet hvor kattene har tilgang på å gå ut, kommer overens og kun bruker innedoen når det er full storm ute, så trenger man mest sannsynlig ikke 3 kattedoer inne.

Stress

Selv i saker der man kan snevre det ned til en miljøfaktor eller sykdom som årsak, vil adferdelementet alltid være en faktor.

En stresset katt kan urinere rundt i huset fordi lukten av sin egen urin får henne til å føle seg tryggere. Kanskje nabokatten lusker rundt i hagen din store deler av dagen? Katter bruker en spesiell type adferd kalt spraing for å markere sitt territorium, og vil gjøre dette oftere når de føler seg stresset.

Komme til bunns i problemet

Det er dessverrre ingen «Quick-fix» på dette problemet, men det hjelper å ta tak i det så fort man legger merke til at det foregår. Man bør absolutt angripe dette problemet fra alle kanter på en gang, og sørge for at man følger de tips og råd som foreligger over. Det hjelper ikke å flytte kassen til et mer fremkommelig sted om katten din har en urinveisinfeksjon (og i tillegg hater den nye kattesanden). Steder katten har urinert eller markert må vaskes godt med enzymatisk vaskemiddel, og katten bør kanskje holdes borte fra området en stund. Med litt tid og innsats, skal du nok klare å få bukt med problemet.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.