Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

World Cleanup Day

18 september 2020- 1 min read

Veterinærens råd AniPort

World Cleanup Day – En luftetur med mening!
World Cleanup day er en årlig global event som involverer hele 180 land og 21 millioner frivillige. Målet er å kjempe mot det globale avfallsproblemet, og å skape bevissthet rundt bærekraftig forbruk. World Cleanup Day 2020 er lørdag 19 september. Hvorfor ikke ta med seg hunden ut på en luftetur med mening på lørdag?

World Cleanup Day – hvordan begynte det?

Dette initiativet startet i Estland i 2008, hvor 50 000 frivillige gikk inn for å rydde opp landet på 5 timer. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men 50 000 mennesker kan gjøre en synlig forskjell på 5 timer. Og viktigst av alt så fikk dette initiativet så stor oppmerksomhet at det var startblusset for en global bevegelse. I dag har bevegelsen 180 medlemsland og 21 millioner frivillige, som alle bruker 1 dag av året sitt på å plukke opp søppel i naturen og nærområdet.

Hvordan fungerer det?

Man kan melde seg på den norske bevegelsen på worldcleanupday.org under «see your country contacts», eller melde seg inn i World Cleanup Day Norway på facebook for å se hvilke aktiviteter planlegges rundt deg. Eller så kan du enkelt ta med deg hunden og en søppelpose på en lengre tur på lørdag, og plukke opp det du ser av søppel på turen. Det blir vel ikke enklere enn det. Post gjerne bilder fra turen, og post dem med hashtagene #worldcleanupday #worldcleanupdaynorway og #aniport.

aniportrek

Er det vits i..?

Av og til kan det føles litt meningsløst når ditt bidrag føles som en dråpe i havet. Men hvis alle tenkte sånn – ja da har man jo et helt hav av folk som ikke bidrar med noen ting. Slik vil vi ikke ha det. World Cleanup Day startet med 1 land og 50 000 frivillige, og i 2019 hadde det økt til hele 180 land og 21 millioner frivillige. Tenk hvis 21 millioner mennesker plukker 1 kg søppel hver, det er 21 000 tonn søppel det! Målet til World Cleanup Day er å engasjere 5% av verdens befolkning (Ca 380 millioner mennesker). Det blir mange tonn søppel det!

PS – det finnes flere fine initiativ der ute: Tur Med Retur har et enkelt mål: ta med deg litt mer tilbake fra tur enn det du hadde med deg, hver gang du går på tur. Enkelt, ikke sant? Friluftsrådet arrangerer Stikk UT og plukk – Strandrydding 2020, og miljøagentene har en egen ryddeveileder.

Vi i AniPort skal ut å plukke søppel førstkommende lørdag, kommer du?

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.