Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Jursvulst hos hund

14 august 2020- 1 min read

Veterinærens råd Hund

Jursvulst hos hund er det samme som brystkreft. Jursvulster oppstår vanligvis hos eldre tipser som ikke er kastrert ved ung alder. Av alle ulike kreftformer er det jursvulsten som er den vanligste kreftformen på tisper. Jursvulstene oppstår ofte flere plasser i jurvevet og minst halvparten av disse jursvulstene er ondartet.

Det er flere grunner til at jursvulster hos hunder oppstår, men den vanligste grunnen hos tisper er hormonelt. Vi observerer at tisper som blir kastrer før første løpetid har mye lavere risiko til å utvikle jursvulst enn eldre tisper kastrert etter flere løpetider. De fleste jursvulstene oppstår i den bakerste delen av jurkjertlene og oppdages som oftest av dyrlegen ved den årlige helseundersøkelsen og vaksineringen.

Hvorfor får tispen min jursvulst?

Ifølge kreftforskning hos Norges Veterinærhøgskole, så er det arvelige faktorer som spiller en rolle. Noen av de mest vanligste hunderasene som får jursvulster er blant annet engelsk setter, engelsk springer spaniel, westhighland terrier, yorkshire terrier, chihuahua, bichon frisee og bokser. På grunn av dette sies det at breddeavl er foreløpig beste måte å forebygge jursvulster på i avlsarbeid.

Symptomer

Det er ofte ingen andre symptomer enn en liten klump i jurvevet eller jurkjertelen. Disse klumpene kan være svært små, nesten like liten som et halvt riskorn. Det er derfor det er så viktig at dyrlegen tar seg godt tid når han/hun sjekker hele jurlisten. Dersom kreften har kommet langt og spredd seg til ulike organer så har tispen symptomer etter hvilket organ som er affisert. Jursvulstene sprer seg som oftest til skjelett, lymfekjertler, lunger og buk.

jursvulst hund

Diagnose

Det er ofte ingen andre symptomer enn en liten klump i jurvevet eller jurkjertelen. Disse klumpene kan være svært små, nesten like liten som et halvt riskorn. Det er derfor det er så viktig at dyrlegen tar seg godt tid når han/hun sjekker hele jurlisten. Dersom kreften har kommet langt og spredd seg til ulike organer så har tispen symptomer etter hvilket organ som er affisert. Jursvulstene sprer seg som oftest til skjelett, lymfekjertler, lunger og buk.

Behandling

Den mest vanlige behandling er kirurgi. Da fjernes et større område rundt selve jursvulsten under full narkose. Dersom hele den ene jurlisten må fjernes så er det et stort kirurgisk inngrep som er mye mer komplisert med tanke på blødning og det er smertefullt enn bare å fjerne en jurkjertel.

aniportrek

Hva kan jeg som eier gjøre?

Du kan være flink til å undersøke tispen din sitt jur jevnlig. Kjenn etter harde klumper, ujevnheter eller andre unormale funn. Du bør gjøre disse undersøkelsene utenom perioden innbilt svangerskap kan forekomme (1-3 måneder etter løpetid). Dette er fordi dersom tispen har innbilt svangerskap så er det vanlig at juret hovner opp. Spør alltid dyrlegen om de kan sjekke juret nøye ved årlig vaksinering.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.