Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Parvovirus hos hund

11 august 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Parvovirus hos hund gir en alvorlig infeksjon i mage og tarm. Infeksjonen kan være livstruende for unge individer. Sykdommen den forårsaker er parvo, eller parvovirusdiarè. Noen kaller den også for hundepest. 

I Norge er parvo uvanlig, men den dukker av og til opp her også. En av grunnene til at den er uvanlig i Norge, er fordi vi stort sett er veldig flinke til å vaksinere hundene våre, og at vi i Norge er flinke til å gi boostervaksiner til valper. Parvo er en av de sykdommene vi vaksinerer mot i Norge, sammen med vaksiner mot distemper (valpesjuke), og smittsom leverbetennelse.

Symptomer

Viruset forårsaker som regel alvorlig betennelse i tarmene (enteritt), og kan også forårsake betennelse i hjertemuskulaturen (myokarditt) hos unge valper. Den vanligste formen er enteritt. Symptomer på den intestinale formen for parvo inkluderer;

  • Voldsom oppkast
  • Blodig diaré
  • Anoreksi (nedsatt appetitt)
  • Feber eller hypotermi
  • Kraftig nedsatt almenntilstand
  • Dehydrering

Voldsom oppkast og diaré forstyrrer kroppens evne til å ta opp næring og væske, og en hund med parvo vil fort bli dehydrert og svak som følge av dette. Kroppstemperaturen til en hund med parvo kan være for lav, eller den kan ha feber. Som oftest er det pga den blodige diarèn, oppkasten og almenntilstanden at folk flest oppsøker veterinæren.

Hvordan sjekker veterinæren for parvo?

Det finnes en hurtigtest som kan påvise viruset i avføringen til hunden, men i praksis trenger veterinæren mye mer informasjon om hundens tilstand. I praksis vil man som oftest behøve å ta blodprøver, røntgen eller ultralyd av buken, og en full anamnese av hundens tidligere helsestatus, vaksinestatus, symptomer sett hjemme og nylige aktiviteter.

AniPort's veterinær Elisabeth forteller om man kan behandle parvoviurs hos hund.

Kan man behandle parvo?

Det finnes ingen kur mot parvo. En hund med parvo vil få det vi kaller for symptomatisk behandling, som vil si at man gir støttebehandling ved å behandle symptomene. Hunden må få intravenøs væske for å opprettholde væskebalansen, og veterinæren kan gi medisiner som er oppkastdempende, syredempende, mage og tarmbeskyttende, og små måltider av spesialfôr som er lettfordøyelig og næringsrikt.

Overlevelsesraten er rundt 70% for hunder som får rask behandling på klinikk, men hunden kan død pga kraftig dehydrering eller ved alvorlig blødning i tarm. Prognosen er dårligere for yngre individer, som valper.

Parvo er ikke å spøke med. Det aller beste du kan gjøre for din hund er å følge vaksinerådene til din veterinær. Like viktig er det å kjøpe valper fra seriøse oppdrettere

aniportrek

Hvordan sprer Parvo seg?

Sykdommen skyldes hundens parvovirus, og kalles Canine parvovirus (CPV). Det finnes to varianter av viruset – CPV1 og CPV2, hvor CPV2 gir den mest alvorlige sykdommen. Parvovirus er en slekt av virus som har varianter som smitter både mennesker og mange dyr, som katt, kanin, gjess og ku. Viruset er svært smittsomt, og smitter ved at hunden er i kontakt med avføring fra en syk hund, eller i direkte kontakt med en syk hund. Viruset er veldig motstandsdyktig, og kan overleve flere år i miljøet. Det skal dermed ikke mer til enn at man lufter hunden sin i samme område som en syk hund har gjort fra seg. Det er derfor viktig at man også vaksinerer hunder som ikke er i kontakt med andre hunder.

Les mer om oss og hvilke tjenester vi tilbyr på AniPort.no

Kilder

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.