Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Sykdom hos eldre katter

28 mai 2020- 2 min read

Katt Kattesykdommer

De mest vanlige sykdommene hos senior katter. 
Som ved eldre mennesker så er også eldre dyr mer utsatt for sykdommer og plager. Her går vi kjapt igjennom noen av de mest vanlige sykdommene hos eldre katter. Eldre katter kan selvsagt være plaget av helt andre sykdommer enn de som vi går gjennom her, men disse sykdommene går særlig igjen.

Kronisk nyresykdom

Det estimeres at rundt 3 av 10 eldre katter har kronisk nyresykdom – en veldig vanlig sykdom hos eldre katter. Nyrene sin jobb er å filtrere bort avfallsstoffer fra blodet og å balansere kroppens vann, salter og pH. Når nyrene ikke lenger klarer å gjøre denne jobben, bygger avfallsstoffene seg opp i kattens blodsystem. Denne opphopingen kaller vi gjerne azotemia.

Symptomer man kan se ved kronisk nyresykdom inkluderer økt tørst, økt urinvolum, vektnedgang, dårlig appetitt, og oppkast.

Hypertyreose – høyt stoffskifte

Hypertyreose skyldes en overaktiv skjoldbrukskjertel som produserer for mye av hormonene tyroksin (T4) og trijodtyronin (T3). Forhøyning av T4 og T3 fører til forhøyet stoffskifte, og medfører en rekke endringer i kattens kropp.

Mange katter med hypertyreose mister vekt selv om de ofte har en økt, ofte glupsk, appetitt. Andre symptomer er variert, men kan inkludere oppkast og diaré, økt tørst og økt urinvolum. Ofte vil en veterinær mistenke kronisk nyresykdom eller hypertyreose hos en eldre katt med vekttap, så blodprøver for disse vil ofte inkluderes i en undersøkelse hvis anamnesen tilsier det.

Tannsykdom

Denne kommer ganske langt opp på listen min av vanlige sykdommer hos katter i alle aldre. Man antar at kanskje så mange som 2/3 av alle katter over 3 år lider av en eller annen form for tannsykdom. Tannsykdommer er smertefulle, og kan gå ut over kattens appetitt og ikke minst dens velbefinnende. Heldigvis blir vi flinkere og flinkere til å ta tannhelse på alvor også for kattene våre.

Artritt

Artritt er kanskje vanligere sykdom hos eldre katter enn man først har antatt, og forveksles dessverre ofte med «normale» aldringstegn. Katten din kan bli mindre aktiv, sove mer, og ha vanskeligheter for å nå høyder han pleide å kunne nå før. Et annet vanlig tegn er at katten rett og slett blir «gretten», fordi artritt er smertefullt. Ved diagnose kan behandling, sammen med diett, lette plagene til katten din.

Andre vanlige sykdommer hos eldre katter er Diabetes Mellitus, hjertesykdommer, og kreft.

aniportrek

Når er katten min en senior?

Vi regner ofte katter over 10-11 år som senior katter, selv om det finnes mange spreke og friske 12, 13, og 14-åringer der ute. Eldre katter kan være plaget av mer enn en sykdom på samme tid, noe som ofte vanskeliggjør diagnostiseringen og behandlingen.

Senior katter trenger rutinemessig veterinærsjekk. Alle katter burde ha en årlig veterinærsjekk, mens for eldre katter kan det være hensiktsmessig å gå to ganger i året. De fleste sykdommer er lettere å behandle hvis man oppdager dem tidlig, og en tidlig diagnose kan forlenge kattens liv og livskvalitet betraktelig.

Husk at katter anses som mestre i å skjule plager og sykdom, så selv om du kjenner din katt best, er det ikke gitt at du vil kunne oppdage symptomer på sykdom tidlig i forløpet.


Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.