Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Luktekjertler

28 mai 2020- 2 min read

Hund Tips til hundeeiere

Ja, du leste rett! Flere dyrearter har det vi kaller luktekjertler, dette er kjertler som gir ut en egen kroppslukt for hvert individ. Dette er viktig for gjenkjennelse, kjønnsdriften og det sosiale. I denne artikkelen fokuserer jeg på hunden sine kjertler og går mer inn i dybden på analkjertlene da det er disse som oftest blir et problem for flere av våre firbeinte familiemedlemmer.

Hvor finner vi disse kjertlene på hunden?

Kjertlene befinner seg i et større antall på flere steder på kroppen til hunden. Noen av plassene vi finner dem er bak ørene, labbene, ryggen, halen og på hver sin side av anus. Selv er jeg veldig svak for å lukte på valpene sine poter og ører, prøv det neste gang du er sammen med en valp.

Hva er analkjertler og hvor finner jeg dem?

Dette er to kjertler som har hver sin sekk. De befinner seg på hver sin side av endetarmsåpningen ca klokken 4 og klokken 8. De er på en størrelse med en liten nøtt, alt avhengig av størrelsen på hunden og om sekken er full eller ikke.

Hva inneholder disse analkjertlene?

De inneholder et sekret som har en spesifikk lukt og konsistens for hvert individ. Man kan tenke seg at hver gang hunden din bæsjer så avleverer han/hun et visittkort til en annen hund som kommer og lukter på avføringen. Innholdet i sekkene skal være tyntflytende og ha en gråbrun farge. I noen tilfeller når hunden din blir redd så kan det lekke ut en liten mengde, men ellers tømmes det vanligvis hver gang hunden din går på do.

Hvordan vet jeg at min hund har problemer med analkjertlene?

Mange hunder har problemer med disse kjertlene, de blir tette og derfor ser man at hunden aker seg fremover, snur seg rundt, slikker febrilsk bak. Ofte kjennes det en sur lukt der hunden har sittet for kjertlene er så fulle og i mange tilfeller delvis eller helt tilstoppet. Man kan også kjenne på sidene av analåpningen to store klumper eller man ser at det er rødt og hovent etter all akingen.

Noen ganger går hunden for lenge med de tilstoppede kjertlene og det blir en kraftig betennelse. Åpningene blir blokkert og det oppstår hull i kjertelen og på utsiden av huden, som en verkebyll som åpner seg. Dette er kjempe vondt for hunden din og kreves behandling fra dyrlege.

aniportrek

Jeg ser at min hund har tilstoppet analkjertler hva gjør jeg nå?

Frykt ikke, du oppsøker dyrlegen din slik at han/hun kan sjekke og eventuelt tømme kjertlene på hunden.

Hvilken behandling får hunden min av dyrlegen på klinikken?

Først blir hunden din observert i våken tilstand. Dyrlegen sjekker hvor kraftig betent kjertlene er og vurderer den riktige behandlingen for din hund. Dersom det har gått lang tid og kjertlene har sprukket så ser man åpning i huden. Nå må hunden din bedøves slik at den ligger i ro og den får smertestillende slik at den ikke har så vondt. Mens hunden sover så vaskes området godt, pels blir fjernet og skadeomfanget i sekkene blir grundig sjekket. Analkjertlene vaskes godt inni, tømmes helt og hunden din får den medisinske behandlingen den behøver.

Betennelse i analkjertlene oppstår svært så hyppig på min hund, hva skal jeg gjøre?

Din dyrlege vurderer om luktekjertler er et stort problem for din hund. Noen ganger kan det beste være å fjerne disse kjertlene. Dette er en vurdering som dyrlegene nøye vurderer i og med at disse analkjertlene er svært viktig i hundens sosiale samvær med andre hunder.

Det kan også hjelpe å tømme kjertlene hyppigere, men dette er kun i de hundene som har problemer. Dyrlegen din kan vise deg hvordan du enkelt kan gjøre dette hjemme eller du kan få det gjort på dyreklinikken.

Til slutt vil jeg si at det er svært viktig med fiberrik hundemat, dette vil hjelpe hunden din sin avføring. Konsistens og hyppighet blir normal og analkjertlene klarer å tømme seg bedre.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.