Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Kronisk nyresykdom hos katt

28 mai 2020- 2 min read

Katt Kattesykdommer

Kattens nyrer kan begynne å skrante med alderen. Ubehandlet nyresykdom kan føre til mange helseplager. Når nyresykdom er kronisk finnes det ingen kur, men med tidlig diagnose og god behandling kan man fremme livskvaliteten og gi katten mange gode år, selv med kronisk nyresykdom.

Nyrenes jobb i kroppen

Nyrene utfører mange viktige funksjoner i kroppen. De hjelper til med å opprettholde blodtrykket, de lager noen hormoner, regulerer nivået av essensielle mineraler i kroppen, regulerer væskenivået, og  filtrerer blodet og kvitter seg med avfallsstoffer gjennom urinen.

Hva er kronisk nyresvikt?

Dersom nyrene mister funksjon vil filtreringskapasiteten gå ned, og avfallsstoffer vil akkumulere i kroppen. Det er ikke kun eldre katter som er utsatt for nyresvikt. Katter kan være født med nyresykdom, eller nyrene kan bli skadet gjennom traume, giftstoffer, eller infeksjoner. Nyrene har en stor «ekstrakapasitet» til å utføre de oppgavene de skal. Dermed må opp til 70% av nyrene være dysfunksjonelle før man ser kliniske symptomer på nyresykdom. Det betyr i mange tilfeller at skaden på nyrene har skjedd over lang tid, kanskje måneder og år, før symptomene er så merkbare at man oppsøker veterinær.

Symptomer

Det som er litt skummelt med kronisk nyresvikt er at katten skranter over tid, noe som gjør at man ikke alltid legger så godt merke til endringene hos katten, fordi det skjer så gradvis. Siden kronisk nyresvikt også er mest vanlig i eldre katter, blir symptomer ofte avfeid som vanlige aldringstegn, slik som vekttap, dårlig pelskvalitet, og slapphet. I de tidlige stadiene av sykdommen, vil nyrene kompensere for nedsatt filtreringskapasitet ved å produsere større mengder urin. Se for deg at du har en oppvaskmaskin som er litt dårlig, du må kanskje kjøre den to ganger før alt servise blir helt rent, og dermed har du doblet vannforbruket ditt. Katten vil derfor urinere mer, og den vil drikke mer vann for å kompensere for dette væsketapet. Opphopingen av avfallsstoffene vil også få katten din til å føle seg uvel, og den vil miste appetitten, og dermed gå ned i vekt.

For å oppsummere, bør man være obs på disse symptomene;

  • Hyppig urinering, urinering utenfor kassen
  • Økt tørste
  • Vekttap og redusert appetitt
  • Oppkast, diarè
  • Bakterielle blæreinfeksjoner, blodtilblandet eller uklar urin
  • Dårlig ånde, ånde som lukter ammoniakk, sår i munn eller på tunge
  • Dårlig pelskvalitet

aniportrek

Diagnose

En diagnose vil kunne settes på bakgrunn av symptomer og en blodprøve, der man ser på ulike nivåer av spesifikke biokjemiske biprodukter i blodet. Det vil også være nødvendig å ta en urinprøve, for å sjekke urinens spesifikke vekt (hvor fortynnet urinen er) og om det finnes produkter i urinen som ikke skal være der (blod, bakterier, proteiner). Ved å utføre flere ulike tester kan veterinæren bestemme hvilken grad av nyresvikt katten din har, og dermed bedre bestemme det beste behandlingsopplegget.

Jeg anbefaler en årlig blodprøve til pus hvis den er over 7-8 år. Slik kan man fange opp nyresykdom (og annen sykdom) på et tidlig stadium, og pus kan få mange gode år med riktig og tidlig behandling. Husk at katter har en høy smerteterskel, og at de er laget for å skjule symptomer. Mange sykdommer er derfor vanskelig å oppdage hjemme. Bedre med et føre var prinsipp, enn å oppdage at pus har lidd i månedsvis eller årevis uten behandling!


Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.