Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Svømmekløe

28 april 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund

Svømmekløe er et kløende utslett som kan ramme både dyr og mennesker. Hunder som er glad i å svømme i varmt ferskvann eller dammer blir rammet dersom vannet er infisert av disse parasittene (ikter). Disse parasittene kommer fra vannlevende fugler og snegler som bader i dette ferskvannet. Denne sykdommen kalles på fagspråk cercariedermatitt.

Hvordan oppstår svømmekløe?

Svømmekløe oppstår når cercariene ved en feiltagelse penetrerer huden hos hunder eller mennesker. Iktene som er disse parasittene klarer ikke å utvikle seg hos hundene og dør rett under huden. Dersom man blir eksponert for disse iktene flere ganger så kan man oppleve en allergisk reaksjon.

Kan man bli syk av denne parasitten året rundt?

Nei, det skjer som oftest i varmere perioder slik som juni og juli måned når ferskvannet er varmest. Generelt så kan iktene forekomme i alle innsjøer med høy vanntemperatur.

Vi kan se på vannet at det inneholder parasitter.

Nei, denne teorien stemmer ikke. Disse parasittene kan kun oppdages ved at man samler inn snegler og undersøker dem.

svømmekløeSvømmekløe er et kløende utslett som kan ramme både dyr og mennesker.

Livssyklus.

Vannlevende fugl er som oftest hovedverten, vi finner de voksne iktene i blodårene ved tarm og neseslimhinner.

Egg blir produsert fra iktene som havner i det varme ferskvannet hvor de klekkes til det vi kaller miracidier. Disse miracidiene infiserer vannsneglene som er mellomvert i denne livssyklusen.

Når det har gått en god stund så frigjøres store mengder med parasitter fra vannsneglene, disse cercariene (haleiktene) svømmer rundt i ferskvannet (har en hale) til de finner den rette verten sin.

Hvordan vet jeg at jeg eller min hund har fått svømmekløe?

De første symptomene hos mennesker er en "kilende" og "prikkende" følelse i huden idet parasittene trenger seg gjennom. Dette merker man like etter man har kommet opp av vannet. Denne kilende eller prikkende følelsen kan vare i ca. 1 time. På hunder kan man se at hunden kanskje tygger seg i huden/pelsen, klør mye flere steder eller ruller seg masse. Etter en stund oppstår det røde hevelser i hudområdene, de når maksimale størrelse etter ca. 24 timer og kan vare i opptil flere dager. Utslettet kan vare i 1 til 2 uker.

aniportrek

Er denne parasitten farlig for hunden min og meg?

Nei, det er ikke farlig for verken mennesker eller hund, men det kan forekomme forskjellige grader av allergisk reaksjoner i huden. Utslettet kan i stor grad klø masse. Noen mennesker har rapportert hevelser i armer og bein, forstørret lymfekjertler, feber, kvalme og diare. På hund ser vi som oftest kun utslettet og i noen tilfeller forstørret lymfekjertler.

Hva kan jeg gjøre for å unngå svømmekløe på min hund?

Du kan dusje deg selv og hunden din svært godt umiddelbart etter at dere kommer opp fra ferskvannet slik at parasitten ikke får tid til å trenge seg gjennom huden.

Trenger min hund behandling hos dyrlegen dersom den har fått svømmekløe?

I de fleste tilfeller forsvinner utslettet etter 1-2 uker, man må dusje hunden godt og tørke den. Dersom du ser at hunden er veldig plaget så kan dyrlegen etter og ha sett den skrive ut antiallergisk behandling slik som antihistaminer. Denne medisinen har ikke vist seg og ha en like god effekt på hund slik som på mennesker, men det har vist seg å virke greit på noen hunder.

Sjekk ut mer om våre tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.