Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Hoggormbitt

23 april 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Hoggorm er den eneste frittlevende slangetypen som finnes i Norge. Hvert år blir mange hunder bitt av hoggorm. Som oftest skjer dette på våren og sommeren. I denne artikkel kan du lese mer om hoggormbitt, og hva du må gjøre dersom hunden din blir bitt.


Sist oppdatert 24.03.2021

Hoggorm

Vi kan gjenkjenne hoggormen på dens sikksakk-mønster på ryggen. Den har et lite hode i forhold til kropp, og den kan ikke høre, men oppfatter lyder i form av vibrasjoner. Den kan bli opptil 20-25 år gammel, men gjennomsnittsalderen er 12 år. Det er viktig å vite at hoggormen er fredet. Det betyr vi har ikke lov til å drepe den.

Normalt så går hoggormen i hi rundt september/oktober,og kommer ut av hiet igjen rundt april/mai, litt avhengig av hvor det er i landet. På Vestlandet kan hoggormen komme ut av hiet allerede i slutten av februar. Hoggormen føder unger i august/september, og ungene er umiddelbart giftige. Det stemmer ikke at hoggormungene er mer giftige enn de voksne, dette er bare en myte. Hoggormen liker seg godt i lyng og varme solrike plasser slik som på berg.

aniportrek

Symptomer

I mange tilfeller kan man høre et hyl fra hunden, det er fordi tennene til hoggormen føles som to nålestikk i det de hogger seg gjennom huden. Som oftest er bittet enten på labbene, rundt snuteområdet eller i hodet. I noen tilfeller kan man se to små åpninger hvor hvorden ble bitt, og det er gjerne hovent og ømt rundt bittområdet.

Denne hevelsen kan øke for hver time som går. Hunden kan virke sløv, du ser akutt halting, gjerne slikking på området den har blitt bitt. Hunden kan oppleve sterke smerter et par dager etter bittet.

hoggormbittHva gjør jeg hvis hunden blir bitt?

Du må ringe til nærmeste veterinær. Dersom hunden er av mindre størrelse anbefales det at du bærer hunden bort til bilen for å hindre spredning av giften ved muskulær aktivitet.

Hvordan behandles hoggormbitt?

I de fleste tilfellene legges hunden inn som pasient på klinikken. Dette er for å hindre at hunden kommer i sjokk ved opprettholdt blodsirkulasjon og blodtrykk. Det blir gitt steril væske direkte i blodet, noe smertestillende, og i noen svært sjeldne tilfeller blir det gitt antibiotika. Noen ganger er hunden såpass medtatt, og bittet såpass alvorlig at den får motgift.

Tiden etter hoggormbittet

Det kan gå lang tid før hunden er helt friskmeldt. Alt fra noen dager til flere måneder. Hunden skal mosjoneres rolig de første ukene etter bittet. Det er svært viktig at hunden følges opp av veterinæren flere ganger i etterkant av det første besøket.

Sist, men ikke minst vil jeg bare informere om at vi ikke lenger gir kortison som en rutinemessig behandling. Kortison er ikke en fullegnet behandling av hoggormbitt.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.