Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Biologisk korrekt fôring

15 april 2020- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere

Hunder og katter bor i våre hjem. De er elsket og av mange behandlet som sine barn. Det er enkelt å menneskeliggjøre våre kjæledyr.

Er det derimot riktig av oss å tenke at de skal spise som oss også?

Gråulv, Canis lupus, tilhører ordenen rovpattedyr (Carnivor/ Kjøtteter) og under familien hundedyr i taksonomien. Gråulven ble for over 15.000 år siden domestisert av mennesker og etter mange år har vi forandret fenotypen til mange forskjellige typer hunder, Canis lupus familiaris(1). Canis Lupus deler mer enn 99 % av sitt DNA med våre hunder Canis lupus familiaris.

De anatomiske kjennetegnene til en kjøtteter er en kort, enkel og pH-sur fordøyelseskanal.

Siden kjøtt er enklere å fordøye enn vegetabilsk føde har rovdyr en kortere fordøyelse. For å kunne spalte store mengder protein og for å drepe bakterier i råttent kjøtt har hunder og katter en eksepsjonelt sur pH i fordøyelsen.

Tannsettet til hund og katt er som andre rovdyr tilpasset til å spise kjøtt.

En enkelthengslet kjeve røper at dyret er utviklet til å svelge store stykker med mat uten å male det opp. De har korte, spisse fortenner og hjørnetenner som kan drepe og rive, og jeksler som knuser bein. Tenner og kjeve er utviklet til å bearbeide kjøtt og ikke til å male plantematerialer.

Spytt hos oss mennesker og drøvtyggere inneholder fordøyelsesenzymet amylase som starter spaltingen av karbohydrater allerede i munnen. Da mat som korn og gress er vanskelig å utnytte må det males, tygges og blandes med spytt opptil flere ganger. Amylase finnes ikke i spytt hos hund og katt siden rovdyr ikke bearbeider føden i munnen. De biter av store deler og svelger dem hele(2).

Når vi ser på disse kjennetegnene til et rovdyr er det rimelig å si at hund og katt er utviklet til en diett rik på kjøtt og lite karbohydrater. Det er dette som er filosofien bak Biologisk Korrekt fôring: «Fôring slik naturen mente det skulle være».

biologisk korrekt foringArtikkelen er skrevet av Morene Produkter AS

Rikelig mengde kjøtt

Proteiner og fett er hovedkomponenter i kjøtt. Det finnes forskjellige typer proteiner. Det viktigste er å skille vegetabilske proteiner og animalske proteiner. Vegetabilske proteiner kommer fra planter som hvete, mais, erter og potet. Animalske proteiner kommer fra kjøtt, fisk og egg. Vegetabilske proteiner er ufullstendige da de ofte mangler aminosyrer som hunder er og katter har behov for. Aminosyrene som arginin, taurin, metonin, lysin og tryptopfan finnes naturlig i kjøtt og ikke i planteproteiner. Disse aminosyrene er livsnødvendige og derfor essensielle for kroppens funksjon. Av 22 livsnødvendige aminosyrer kan kun 12 av dem bli produsert I hundekroppen. De andre 10 aminosyrene må komme fra maten hunden spiser(3).

Aminosyrer er ømfintlige. Ved høye temperaturer og trykk kan en ødelegge aminosyrestrukturen slik at kroppen ikke kan utnytte dem like godt. Ved å bruke ferske råvarer og behandle dem skånsomt tar en vare på alle næringsstoffene(4).

aniportrek

Flere og varierte kjøttkilder

Mennesker krever en variert diett for å næres optimalt. Det samme
gjelder også for rovdyr. Rovdyr i naturen nedlegger forskjellige byttedyr etter hvilke muligheter
som byr seg og hva de har behov for. En Biologisk korrekt diett bestå av flere typer kjøtt. Ved å
spise kjøtt, organer, bein og brusk får kroppen viktige næringsstoffer, vitaminer og mineraler.
Biologisk korrekt fôr inkluderer derfor forskjellige deler av hele dyret i oppskriften. Resultatet
er langt mindre behov for vitamin- og mineraltilsetninger(4).

Hunder og katter har lite til ingen behov for karbohydrater i dietten

Raske karbohydrater som hvete, mais og tapioka spaltes til sukker. Om kroppen får for mye av disse karbohydratene vil de omdannes til kroppsfett. Ved å erstatte disse raske karbohydratene med lavglykemisk ingredien ser fra frukt og grønnsaker får hunden og katten lettløselig fiber, vitaminer og mineraler som kan være fordelaktig for kroppen(5).

Hunder og katter er utviklet til å være jegere. Indre fysiologi har ikke forandret seg til tross for store utvendige endringer. Biologisk Korrekt fôring speiler balansen av ingredienser som hunden og katten ville spist i naturen. Kjøtt, bein, fett, indre organer og urter. Typisk for Biologisk Korrekt fôr er altså høyt innhold av animalsk proteiner, moderate mengder fett, lavt innhold av karbohydrater og variasjon i kjøttkilder.

Denne artikkelen er skrevet av vår samarbeidspartner Morene Produkter A/S.

Sjekk ut mer om våres tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

1. The behavioural biology of dogs, 2007 P. Savolainen
2. The Comparative Anatomy of Eating, Milton R. Mills, M.D.
3. Effects of antinutritional factors on protein digestibility and amino acid availability in foods, 2005.
4. Protein quality of various raw and rendered by-product meals commonly incorporated into
companion animal diets. K. R. Cramer
5. Waltham Book of Dog and Cat Nutrition (2nd edition, 1988)

Om forfatteren

AniPort