Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Covid-19 med hund

25 mars 2020- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere

Dyrlege Elisabeth Kverneland deler nyttige råd om Covid-19 med hund.

Corona og hund: Kan jeg la andre gå tur med min hund nå som det er Covid-19 utbrudd?

Corona, eller Korona, fører til mye usikkerhet og mange dyreeiere har flere spørsmål angående Coronaviruset og hva dette betyr for kjæledyrene sine, og hvilke forhåndsregler man bør ta når det gjelder dyrene sine. Her prøver vi å svare på noen av disse spørsmålene.

Kan kjæledyret mitt smittes av det nye Coronaviruset?

Sykdommen covid-19 forårsakes av et nytt Coronavirus, som har blitt kalt «Sars-CoV-2». Vi vet ikke mye om dette viruset ennå, men det er ikke dokumentert at dyr kan smittes, eller at dyr kan skille ut viruset. Dette nye viruset hører til i familien Coronaviruser, en familie av virus med flere typer virus som gir sykdom hos dyr. Hunder og katter har sine «egne» coronavirus; Canine Coronavirus (CCoV) og Feline Coronavirus (FCoV).

Kan jeg klappe fremmede hunder og katter, og la hunden min hilse på fremmede?

Selv om det ikke er mistanke om at kjæledyr kan bli smittet og spre Corona, kan man ikke utelukke at viruset kan finnes på dyrets pels, hud, nese og lignende som har vært i kontakt med et smittet menneske, på samme måte som viruset kan overleve en stund på overflater som dørhåndtak og gjenstander. Selv er jeg varsom med å la hunden hilse på fremmede i disse tider, og hilser jeg på fremmede dyr ute, så vasker jeg som vanlig hendene godt når jeg kommer hjem. Følg Folkehelseinstituttets retningslinjer og råd, og praktiser gode rutiner på hygiene og håndvask.

covid-19 med hund

Kan jeg få hjelp til hundelufting eller hundepass nå som det er Coronautbrudd?

Det kan være nødvendig å få hjelp til hundelufting eller hundepass hvis man er syk, i isolasjon eller i karantene og ikke får mosjonert hunden som man pleier. Dersom noen andre skal ta seg av hunden din bør den vaskes grundig og tørkes helt tørr før den avleveres. Dette er for å unngå at viruset setter seg i pels eller andre plasser og overføres til friske mennesker. Vær obs på utstyr som seler og halsbånd, og invester gjerne i ny sele og nytt halsbånd og annet nødvendig utstyr som ikke har vært i kontakt med potensielt smittede (for eksempel kan du Vippse penger til den som skal passe hunden, og denne kjøper nytt utstyr før den nyvaskede hunden hentes).

Hvis du skal gå tur med hunden til andre, spesielt hvis denne personen er syk, bør du vaske hendene godt etter direkte kontakt med dyret, deres utstyr, mat eller lignende, og ikke la hunden slikke deg på hender eller i ansiktet.

At dyret skal bringe smitte fra et menneske til et annet, anses ifølge Norges Veterinærinstitutt, å være en teoretisk smittevei av liten betydning. Det er uansett alltid anbefalt å vaske hendene etter kontakt med dyr. Og det vil alltid være lurt å være ekstra varsom under en unntakstilstand slik verden opplever nå.

aniportrek

Jeg er i karantene eller har fått påvist Corona – hvilke forhåndsregler bør jeg ta ovenfor dyrene mine?

Du bør være ekstra nøye med hygiene etter nærkontakt med din hund eller andre dyr i husholdningen. Unngå nærkontakt med kjæledyrets nese og munn, unngå soving i samme seng, sofa og unngå at dyret slikker deg i ansiktet. Vær nøye med å vaske hender før og etter kontakt med dyret. Dette er ikke for å unngå at dyret ditt blir smittet – det er det ingenting som tyder på er mulig, men rett og slett for å begrense risikoen for at dyret fungerer som «kontaktsmitte» til andre i husholdningen.

Husk at den viktigste måten å forhindre risikoen for smitte er god håndhygiene! Vask hendene godt i 20+ sekunder. Et lite triks er å telle til ett tusen og tyve, eller som vi gjør i denne husholdningen; en corona to corona tre corona fire corona..

Kilder:

Les mer om våres tjenester på hjemmesiden:  AniPort.no

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.