Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Diare og oppkast hos hunder

20 mars 2020- 2 min read

Veterinærens råd Hund Hundesykdommer

Diare og oppkast er en av de vanligste sykdommene som oppstår hos hunder og ofte flere ganger årlig. Mye av grunnen til dette er at hundene lukter på avføring og er svært ofte borti bakendene til andre hunder så smitteoverføringen er lett. En annen grunn er at hunder er åtseldyr som gjør at de kan lett spise bedervet mat eller avføring, jo sterkere og vondere det lukter det bedre synes hunden det smaker.

En annen spennende fakta om hunden sitt fordøyelsessystem er at de starter fordøyingen sin i magen som har en lavere PH enn hos oss mennesker hvor fordøyelsesprosessen vår starter i spyttet.

Hjelp hunden min har diare og oppkast!

Frykt ikke! Det er ikke så uvanlig at hunden din får diare og oppkast. Dette er ofte forbigående.

Det kan være at den har spist noe den ikke tåler, blitt smittet med et virus, parasitt eller en bakterie.

Hva skal jeg gjøre dersom hunden min har diare eller oppkast?

Du må være flink med hygiene, vaske godt der hunden din har hatt uhell, holde hunden din borte fra andre hunder med tanke på smitte. Det aller viktigste er at du som eier opprettholder hunden din sin væskebalanse så langt det er mulig.

Du må gi hunden din fri tilgang til rent vann til hver tid. Dersom hunden din verken spiser eller drikker så bør du kontakte din dyrlege.
Diare og oppkast hos hunderFølg med på hva hunden spiser for å redusere sjansen til diarè og oppkast!

Skal hunden min faste?

Det er ikke skadelig å la hunden din være uten mat i opptil 24 timer. Dette er selvfølgelig avhengig av alder og helsetilstand. Det og la hunden din være uten mat vil la mage og tarm få hvile som kan være bra.

aniportrek

Hva gjør jeg når fasteperioden er over?

Da introduserer du lett fordøyelig mat også kalt skånemat. Maten kan du gi opptil flere ganger daglig i små måltider.

Skånemat er hundemat som du kan kjøpe hos dyreklinikker eller mat du lager hjemme slik som kokt kylling, ris og hvit fisk. Denne maten gir du i flere små måltider frem til hunden din har bedret avføringen sin. Etter dette kan du introdusere tørrforet i små mengder blandet inn sammen med skånematen.
Diare og oppkast hos hunderSørg for at hunden din får i seg nok væske - slik den ikke blir dehydrert ved diarê og oppkast.

Hva er zoolac?

Zoolac propasta er en bakteriell pasta som regulerer bakteriefloraen i mage og tarm systemet, den smaker godt og er lett å anvende. Denne pastaen kan du gi sammen med skånematen eller direkte i munnen til dyret hunden din. Du som eier kan godt kombinere zoolac som er en propasta sammen med diarsanyl som er et kosttilskudd. Dette har vist seg og ha god effekt når gitt sammen.

Hvor lenge kan hunden min ha diare og oppkast?

Diare kan vare flere dager. I de fleste tilfellene varer den akutte diare i 2-3 dager og deretter har hunden løs/myk avføring i opptil 14 dager før det stabiliserer seg. Dersom oppkast og diare varer i mer enn 2-3 døgn eller hunden har nedsatt almenne tilstand, du finner spor av blod så må du kontakte dyrlegen din.

Sjekk ut hjemmesiden  våres AniPort.no for mer!

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.