Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Påske med hund

13 november 2019- 3 min read

Hund Tips til hundeeiere

I Norge er påsken mer enn bare enn høytid. Ønsker du en koselig påske med hund er det noen ting man bør tenke på. Vi har verdens lengste påskeferie og lange tradisjoner når det gjelder påskefeiring, enten det blir «bypåske» eller man reiser på påskefjellet, med lange skiturer med hele familien, kvikklunsj, sol og appelsiner.

Sist oppdatert: 19.03.2021

 

Vil du ha med hund på skitur?

Det er et par ting som er viktig å huske på om man skal ta med hunden på skitur. For det første, dersom hunden ikke er vant med lange turer og høy intensitet fra før, må man vurdere om hunden er i god nok form til å bli med. Du kan eventuelt legge opp turen slik at du ikke overbelaster hunden. Husk at det er mye tyngre å løpe i snø enn det er på barmark hjemme! Skal man på langtur, må du ha med vann til hunden selv om det er kaldt ute! Sjekk også om skiløypene tillater hund før dere drar ut.

Kuttskader kan fort oppstå hvis man er uheldig og kjører over en hundefot med stålkantede ski. Slike skader er ofte svært alvorlige. Noen ganger går kuttet ikke bare gjennom hudlaget, men kutter også over muskler, sener og blodkar. Hvis uhellet først er ute: inspiser såret så godt det lar seg gjøre. Forbind eventuelle blødninger, og kontakt veterinær. Mistenker du at sener eller ligamenter er kuttet over, bør hunden bæres til bilen. Skal man ha med hunden på skituren, er det lurt å vite hvilket veterinærkontor i nærheten før dere begir dere ut på tur.

påske med hund

Er påskeføret dominert av skare? Da bør hunden ha på seg potesokker eller potesko. Skaren kan være så hard at den forårsaker små kuttsår under potene. Et godt tips du kan ta i bruk enten det er skare eller ikke, er å smøre på en vannfri potesalve eller potefett for å beskytte potene i snø og kulde. En god potesalve er også bra å bruke i byen hvis fortauet er saltet! Går man mye på tur på saltede veien bør poter vaskes og tørkes godt etter hver tur, hvis ikke kan det oppstå irritasjoner og betennelser.

Påsken kan være kald

Påske med hund kan være kaldt, og ikke alle hunder tåler kulden like godt. De mest utsatte hundene i kulden er korthårede hunder, små hunder, kortbeinte hunder, og hunder med lite underhudsfett. Man må også ta høyde for alder, helsetilstand og pelskvalitet. Valper under seks måneder, eldre hunder og syke hunder blir fortere nedkjølt enn andre. Er snøen våt blir hunder fortere nedkjølt. Ta forholdsregler ut ifra hvilken hund du har.

Pass på den skarpe solen

Det er ikke bare på sommeren man skal være forsiktig med å sette fra seg hunden i bilen. Selv om det er kaldt ute kan det likevel bli skikkelig varmt i en bil som står i solsteiken. Vi fraråder å la hunder ligge alene i lukket bil, men for kortere perioder er det viktig at bilen står i skyggen med vinduene på gløtt.

aniportrek

Påskesjokolade

Påskegodt hører den norske påsken til. Heldigvis er de fleste klar over at sjokolade er giftig for hunder, men noen minutter uten tilsyn med påskeegg liggende rundt i huset, kan skaden raskt skje. Eller kanskje du satte tursekken fra deg i gangen og glemte at det lå en hel sjokoladeplate oppi der?

Symptomer på sjokoladeforgiftning kan være blant annet oppkast, diaré, økt kroppstemperatur, anfall, hjertesvikt og koma. Alvorlighetsgrad knyttes til type sjokolade og mengde spist i forhold til kroppsvekt. Har hunden din spist sjokolade, uansett type og mengde, anbefales det å ta kontakt med veterinæren.

Husk forsikring!

Hunden bør ha forsikring året rundt. Hvis du enda ikke har forsikret hunden din har du en god unnskyldning til å ordne dette før påskeferien. Et veterinærbesøk i påsken kan fort bli veldig dyrt, da de fleste klinikker er påskestengt.

Sist men ikke minst: God Påske!

Hundens fjellvettregler finner dere på:

Om forfatteren

Veterinær Elisabeth Kverneland

Veterinær Elisabeth Kverneland

Elisabeth ble ferdig utdannet veterinær i 2017. Hun har opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. Hun vokste opp med hund, og har selv en blandingshund og en huskatt.