Dyreportalen

For alle som er glad i dyr

Øremidd hos hund

13 november 2019- 1 min read

Hund Tips til hundeeiere

Øremidd er en type midd med det vitenskapelige navnet Acari som lever i øret til dyrene.

Kan min hund få øremidd?

Ja, alle hunder kan få øremidd. Noen hunder er mer mottakelig for enn andre. Det kan være hunder med nedsatt immunsystem eller hunder som er i miljøer hvor det er stort smittepress. Øreremidden hos hund har navnet Otodectes cynotis og den trives svært godt i øreganger med fuktig miljø.

Hvordan vet jeg at min hund har øremidd?

Det første de fleste hundeeiere oppdager er at hunden deres rister voldsomt på hodet sitt. Det kan være at den klør veldig i et eller begge ørene. Man ser at øret har produsert mørk brun til svart farget ørevoks som kan minne om kaffegrut.

Observerer man noen av disse tegnene må man alltid besøke en veterinær sier dyrlege Anne Tjønneland i Hjemmekennel.

Hva kan veterinæren min gjøre for hunden min?

Dyrlege Anne Tjønneland forteller videre at har man slike pasienter ved dyreklinikken så ønsker man alltid å bedøve dem. Grunnen til at man ønsker en bedøvelse er for å kunne sjekke skikkelig nedover øregangen til hunden. Hunder som har øremidd har ofte svært vondt i øret sitt og behøver derfor å slappe av ved en slik undersøkelse. Dyrlegen kan derfor lettere vaske rent i øret, ta ut en prøve av ørevoksen, sjekke i mikroskopet om det er øremidd for deretter å behandle med riktig behandling.

aniportrek

Hvordan behandler man øremidd på hund?

Dyrlege Anne Tjønneland forteller at etter at dyrlegen har vasket rent øregangen på hunden settes den ofte på en behandling med et påflekkingsvæske mot ektoparasitter. Dersom hunden har fått en sekundær infeksjon i etterkant av øremidden så må øret få riktig behandling i form av en ørerens over flere dager. Dette er noe som velges ut fra mikroskopiske funn og eventuelle mikrobiologiske diagnostikk. Påflekkingsvæsken som man velger å bruke er ofte en type som heter Stronghold. Det er alltid viktig og ta et oppfølgingsbesøk hos dyrlegen i etterkant av behandlingen for å friskmelde hunden.

Sjekk ut hjemmesiden våres AniPort.no for mer.

Om forfatteren

Veterinær Anne Tjønneland

Veterinær Anne Tjønneland

Anne ble ferdig utdannet veterinær i 2011. Siden da har hun opparbeidet seg erfaring som veterinær fra ulike klinikker i Norge. På Østlandet hadde hun ansvar for den daglige driften av en smådyrklinikk. Videre har hun også jobbet som frivillig veterinær i Midtøsten.